Veelgestelde vragen

Ziekte, schade en declaraties

Meld een schade altijd zo snel mogelijk. Klik op de verzekering waarop u schade wilt declareren om te lezen wat u verder moet doen.

Nee, u krijgt geen vergoeding als u door een ongeval tijdens de wintersport met een gipsvlucht vervoerd moet worden.

Premie betalen

U betaalt de premie in termijnen, waarbij u kunt kiezen voor betalen per maand, kwartaal, half jaar of jaar. Kiest u voor de betaalwijze ‘zelf overboeken’? Dan kunt u niet per maand of kwartaal betalen.

De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van de Nederlandse basisverzekering. OOM Verzekeringen biedt geen basisverzekering aan. U krijgt dus geen zorgtoeslag.

Wijzingen of opzeggen

U kunt de OOM Wonen in het Buitenland-verzekering op elk gewenst moment opzeggen. Dat kan via Mijn OOM of stuur ons een e-mail. Wij beëindigen uw verzekering op de datum waarop wij uw verzoek ontvangen.

Was u tijdens uw verblijf in het buitenland niet verplicht verzekerd op de Nederlandse basisverzekering en keert u definitief terug naar Nederland? Dan beëindigen wij uw verzekering vanaf de ingangsdatum van uw basisverzekering. Stuur dan een kopie mee van de polis van uw basisverzekering.

Heeft u al premie betaald voor de periode na de beëindigingsdatum? Dan krijgt u die van ons terug. U kunt de verzekering niet met terugwerkende kracht opzeggen.

Ja, dat kan. Stuur ons in dat geval binnen één maand na geboorte een e-mail met de naam van uw kindje, de geboortedatum en het geslacht. Vermeld ook uw polisnummer.

Meldt u uw kindje later aan? Dan geldt er medische acceptatie. Op basis van vragen over de gezondheid van uw kindje, beoordelen wij of u de verzekering kunt afsluiten. Het kan zijn dat we uw kindje tegen aangepaste voorwaarden willen verzekeren.

 • Ga naar het online aanvraagformulier.
 • Vul de gegevens van uw pasgeboren kindje in.
 • Vermeld bij ‘Mededelingen’ dat het om een bijschrijving op de bestaande polis gaat en vermeld ook het polisnummer.

Uw kindje krijgt dezelfde dekking als u.

Ja, dat kan.

 • Ga naar het online aanvraagformulier.
 • Vul de gegevens van uw partner en/of de kinderen in.
 • Vermeld bij ‘Mededelingen’ dat het om een bijschrijving op de bestaande polis gaat en vermeld ook het polisnummer.

Voor uw partner en kinderen geldt medische acceptatie. Op basis van vragen over de gezondheid van uw partner of kinderen beoordelen wij of u de verzekering kunt afsluiten. Uw partner of kinderen krijgen dezelfde dekking als u.

Overige vragen

Dat hangt van uw persoonlijke situatie af. Bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kunt u nagaan of u de basisverzekering moet houden of niet.

De basisverzekering vergoedt wereldwijd uw kosten voor onvoorziene noodzakelijke zorg. Houd er wel rekening mee dat u nooit meer vergoed krijgt dan wat de behandeling in Nederland kost. In landen waar de zorg erg duur is, kan het zijn dat u fors moet bijbetalen.

De medische kosten na een ongeval bij het beoefenen van een (extreme) sport vallen onder de ziektekostenverzekering. Voorwaarde is wel dat er geen sprake mag zijn van opzet of roekeloosheid.

Sporten met een hoog risico zijn niet gedekt op de ongevallenverzekering. Denkt u daarbij aan sporten als off-piste skiën, rotsklimmen, wildwatervaren en parachutespringen. Ook een ongeval tijdens uw beroep als (semi-)professioneel sporter is niet gedekt.

Uw medische kosten vallen onder de ziektekostenverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering geldt niet voor aansprakelijkheid bij het uitoefenen van een bedrijf, beroep of betaalde arbeid. Een ongeval tijdens het werk valt onder de dekking van de ongevallenverzekering. Dit geldt niet voor risicovolle beroepen als glazenwasser of dakdekker. De verzekering keert ook niet uit als het ongeval tijdens de (semi-)professionele uitoefening van een sport is gebeurd.

Ja, de OOM Wonen in het Buitenland-verzekering biedt wereldwijd dekking, dus ook als u tussentijds in Nederland bent. Keert u definitief terug naar Nederland? Geef dit dan aan ons door. Wij beëindigen dan uw verzekering. Heeft u al premie betaald voor de periode na de beëindigingsdatum? Dan krijgt u die van ons terug.

U mag elke schadeverzekering - bijvoorbeeld voor inboedel, reizen of rechtsbijstand - los afsluiten. Heeft u de OOM Wonen in het Buitenland-ziektekostenverzekering afgesloten? Dan is de SOS-verzekering inbegrepen en hoeft u deze niet apart af te sluiten.

De OOM Tandartsdekking kunt u alleen afsluiten in combinatie met de OOM Wonen in het Buitenland-ziektekostenverzekering.

De belangrijkste verschillen zijn:

 • De OOM Wonen in het Buitenland-verzekering sluit u af voor onbepaalde tijd; de OOM Tijdelijk in het Buitenland-verzekering heeft een looptijd van maximaal twee jaar.
 • Bij de OOM Wonen in het Buitenland-verzekering kunt u voor ziektekosten kiezen uit de Regular, Comfort of zeer uitgebreide DeLuxe-dekking. Bij de OOM Tijdelijk in het Buitenland-verzekering kunt u ook kiezen voor de Light-dekking, maar niet voor de DeLuxe-dekking.
 • Bij de rechtsbijstandverzekering van de OOM Wonen in het Buitenland-verzekering kunt u ook kiezen voor de topdekking

Voor de OOM Wonen in het buitenland-verzekering geldt medische acceptatie. Dat betekent dat u vooraf enkele vragen beantwoordt over uw gezondheid en medische situatie. Op basis van deze ‘gezondheidsverklaring’ schatten wij het risico in dat u tijdens de looptijd van de verzekering medische kosten maakt.

De gezondheidsverklaring en de beoordeling door onze medisch adviseur kan ertoe leiden dat:

 • u de verzekering kunt afsluiten;
 • u de verzekering niet kunt afsluiten;
 • wij u tegen aangepaste voorwaarden willen verzekeren; bijvoorbeeld dat u geen dekking heeft voor aandoeningen waarop u een verhoogd risico heeft.