Veelgestelde vragen

Ziekte, schade en declaraties

Meld een schade altijd zo snel mogelijk. Klik op de verzekering waarop je schade wilt declareren om te lezen wat je verder moet doen.

Nee, je krijgt geen vergoeding als u door een ongeval tijdens de wintersport met een gipsvlucht vervoerd moet worden.

Premie betalen

Je betaalt de premie:

  • ineens vooraf voor de gehele verzekerde periode;
  • per maand, kwartaal, half jaar of jaar.

Voor het betalen in termijnen betaal je geen toeslag.

Kies je voor de betaalwijze ‘zelf overboeken’? Dan kun je niet per maand of kwartaal betalen.

De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van de Nederlandse basisverzekering. OOM Verzekeringen biedt geen basisverzekering aan. Je krijgt dus geen zorgtoeslag.

Wijzingen, verlengen of opzeggen

Je mag de OOM Studeren in het Buitenland-verzekering eenmalig met maximaal twee maanden verlengen. Zolang je niet langer dan vijf jaar verzekerd bent. Heb je de verzekering nog langer nodig? Dan kun je de OOM Studeren in het Buitenland-verzekering opnieuw aanvragen. Wij beoordelen dan je aanvraag en de gezondheidsverklaring. Weet je nog niet hoe lang je de verzekering nodig hebt? Dan kun je beter kiezen voor een langere periode dan voor een periode die misschien te kort is.

Je kunt de OOM Studeren in het Buitenland-verzekering op elk gewenst moment opzeggen. Dat kan via Mijn OOM of stuur ons een e-mail. Wij beëindigen de verzekering op de datum waarop wij je verzoek ontvangen.

Was je tijdens je verblijf in het buitenland niet verplicht verzekerd op de Nederlandse basisverzekering en keer je definitief terug naar Nederland? Dan beëindigen wij je verzekering vanaf de ingangsdatum van je basisverzekering. Stuur dan een kopie mee van de polis van je basisverzekering.

Heb je al premie betaald voor de periode na de beëindigingsdatum? Dan krijg je die van ons terug. Je kunt de verzekering niet met terugwerkende kracht opzeggen.

Overige vragen

Dat hangt van je persoonlijke situatie af. Ga je (naast je studie) in het buitenland werken en draag je daar sociale premies af? Dan kom je niet meer in aanmerking voor de basisverzekering. Bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kun je nagaan of je de basisverzekering moet houden of niet.

De basisverzekering vergoedt wereldwijd je kosten voor onvoorziene noodzakelijke zorg. Houd er wel rekening mee dat je nooit meer vergoed krijgt dan wat de behandeling in Nederland kost. In landen waar de zorg erg duur is, kan het zijn dat je fors moet bijbetalen.

Kom je tussentijds terug naar Nederland, dan blijf je gewoon verzekerd op de OOM Studeren in het Buitenland-verzekering. Je hebt alleen geen dekking voor ziektekosten in Nederland als je verplicht de Nederlandse basisverzekering moet afsluiten.

Je kunt het schadepakket los afsluiten. Met het schadepakket ben je verzekerd voor inboedel, aansprakelijkheid, reizen, rechtsbijstand en ongevallen. Deze verzekeringen zijn alleen als pakket - dus niet los - af te sluiten.

De OOM Tandartsdekking kun je alleen afsluiten in combinatie met de OOM Studeren in het Buitenland-ziektekostenverzekering.

De medische kosten na een ongeval bij het beoefenen van een (extreme) sport vallen onder de ziektekostenverzekering. Voorwaarde is wel dat er geen sprake mag zijn van opzet of roekeloosheid.

Sporten met een hoog risico zijn niet gedekt op de ongevallenverzekering. Denk daarbij aan sporten als off-piste skiën, rotsklimmen, wildwatervaren en parachutespringen. Ook een ongeval tijdens je beroep als (semi-)professioneel sporter is niet gedekt.

Voor de OOM Studeren in het Buitenland-verzekering geldt medische acceptatie. Dat betekent dat je vooraf enkele vragen beantwoordt over je gezondheid en medische situatie. Op basis van deze ‘gezondheidsverklaring’ schatten wij het risico in dat je tijdens de looptijd van de verzekering medische kosten maakt.

De gezondheidsverklaring en de beoordeling door onze medisch adviseur kan ertoe leiden dat:

  • je de verzekering kunt afsluiten;
  • je de verzekering niet kunt afsluiten;
  • wij je tegen aangepaste voorwaarden willen verzekeren; bijvoorbeeld dat je geen dekking hebt voor aandoeningen waarop je een verhoogd risico hebt.