5 tips voor als je gaat werken in het buitenland

Ben jij je aan het klaarstomen voor je grote buitenland-avontuur? Een goede voorbereiding is het halve werk! Dit zijn 5 tips om mee aan de slag te gaan voordat je gaat werken in het buitenland.

1. Kijk of je je uit moet schrijven uit Nederland

Eén van de eerste dingen die je moet doen, is kijken of je jezelf moet uitschrijven uit Nederland. De regel is simpel: als je in 1 jaar meer dan 8 maanden buiten Nederland verblijft, moet je je uitschrijven bij de Basisregistratie Personen (BRP). Deze databank bevat alle persoonsgegevens en adressen van inwoners van Nederland. Schrijf je je niet uit? Dan kun je een boete krijgen. Door jou staat dan namelijk onjuiste informatie in het BRP.

Wanneer je je uitschrijft, verdwijnt je recht op een Nederlandse zorgverzekering. Dat betekent dat je niet meer automatisch verzekerd bent. Ofwel: je stapt uit de Nederlandse zorgverzekeringsregeling en mag zelf bepalen hoe je je medische dekking regelt.

werken in het buitenland

2. Sluit de juiste verzekeringen af

De juiste verzekeringen beschermen je tegen hoge kosten in het buitenland. Kijk daarom goed hoe je nu verzekerd bent en bepaal of je extra dekking nodig hebt. Dit zijn de verzekeringen waar je aan kunt denken: 

 • Zorgverzekering
  In sommige gevallen kun je nog steeds rekenen op je Nederlandse zorgverzekering. Deze dekt de rekening van spoedeisende hulp in het buitenland, maar alleen tot het bedrag dat daarvoor in Nederland gerekend wordt. Je kunt je bijverzekeren met een ziektekostenverzekering die eventuele extra kosten wél dekt. Als je bent uitgeschreven in Nederland, heb je deze sowieso nodig.
 • Reisverzekering
  Al met al is het verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten. Niet alleen voor de dekking van je ziektekosten, maar ook voor bijvoorbeeld verlies of diefstal van je documenten en bagage.
 • SOS-verzekering
 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Rechtsbijstandverzekering
 • Ongevallenverzekering

Help, dat is een flinke lijst! Maar maak je geen zorgen, je hoeft heus niet in alle voorwaarden te duiken. Bel, mail of app je verzekeraar of je assurantietussenpersoon. Deze kan je precies uitleggen of je goed genoeg verzekerd bent in het buitenland.

> Bekijk onze buitenland verzekeringen

Expert aan het woord

‘Het is belangrijk om te weten wat er met je verzekeringen gebeurt als je tijdelijk naar
het buitenland gaat. Je verzekeringen zijn namelijk niet altijd geldig in het buitenland. Bij OOM denken we met je mee om de juiste zorg-, reis- en schadeverzekeringen te vinden. Zo ga je veilig op reis en kom je terug met mooie verhalen.’ 

Chantal Deen, Manager Sales & Operations bij OOM Verzekeringen

3. Bouw een veiligheidsbuffer op

Wanneer je in het buitenland werkt en woont, krijg je misschien te maken met onverwachte uitgaven of kosten. Bijvoorbeeld als je telefoon stukgaat omdat je die laat vallen tijdens het hiken en je daar geen verzekering voor hebt afgesloten. Of als je van de scooter valt in Thailand en de ziekenhuiskosten hoger uitvallen dan gedacht. Dankzij jouw buffer heb je wat geld achter de hand om deze kosten op te vangen. Zo bescherm je jezelf tegen stress en ben je beter voorbereid op financiële tegenvallers. 

4. Regel de scholing en gezondheidszorg van je gezin

Verhuis je als expat met je gezin naar het buitenland? Dan is het belangrijk om na te denken over het onderwijs voor je kinderen. Gelukkig zijn er ook genoeg mogelijkheden voor afstandsonderwijs. Zo zijn er internationale scholen waar je kind terecht kan, maar er zijn ook allerlei Nederlandse organisaties die jouw kind op afstand onderwijzen. Zo kun jij met je gezin de wereld rond én komt je kind op meerdere vlakken wijzer thuis.

5. Bereid je werkomgeving voor

Een stabiele en comfortabele werkomgeving is belangrijk voor je productiviteit en welzijn. Kies je werkplek daarom voor vertrek alvast zorgvuldig uit. Zorg in ieder geval voor goede wifi en genoeg stille ruimtes. Zo ben je goed bereikbaar en kun je geconcentreerd aan het werk. Ben je van plan om op verschillende locaties te werken? Ga dan op zoek naar fijne werkplekken zoals co-working spaces of rustige cafés. 

Werk je op het kantoor van je bedrijf? Vraag dan welke spullen en faciliteiten zij aanbieden en bekijk of je nog iets nodig hebt. En daarna? Laat het avontuur maar beginnen!

Uitschrijven Nederland bij emigratie?
Het balletje rolde helemaal naar Japan
Ben ik goed verzekerd als ik ga backpacken?