Ben ik goed verzekerd als ik ga backpacken?

 

Als je plannen hebt om te gaan backpacken, is het regelen van verzekeringen wel het laatste waar je aan denkt. Dat snap ik heel goed. Ik ben ook jong geweest en heb heel wat jaren in het buitenland doorgebracht zonder een extra verzekering of buitenlandse dekking. (Gewoon, omdat het er simpelweg niet was, laat staan enige vorm van uitleg!) Maar toch loont het om voordat je vertrekt even te checken hoe het zit.

 

Oké, dan volgt nu een gortdroog stukje over het hoe, wat en waarom van de Zorgverzekeringswet. Dat is de wet die in Nederland je ziektekosten grotendeels regelt. Lees het nou even! Voor je het weet, heb je het gelezen en kun je op feestjes een goede indruk maken met je kennis van de Nederlandse zorgverzekeringen. Dat kan niet iedereen, hè?

In 2006 is de Zorgverzekeringswet in het leven geroepen.

Eén van de kernpunten uit de Zorgverzekeringswet is dat in principe iedereen die in Nederland woont of werkt, verplicht is om een basisverzekering af te sluiten. Specifiek is dit van toepassing voor de volgende groepen:

  • Personen die rechtmatig in Nederland wonen en géén loonbelasting afdragen in het buitenland.
  • Personen die (niet) rechtmatig in Nederland wonen, maar wel loonbelasting afdragen of winst genieten in Nederland.
  • Kinderen tot 18 jaar. Zij zijn automatisch ‘meeverzekerd’ via één van de ouders.

 

Verder gelden er op de bovenstaande vuistregels enkele uitzonderingen of uitbreidingen, bijvoorbeeld voor studenten.

Oké, maar nu de praktijk. Hoe vertaalt zich dat nu naar jouw situatie? Stel, je heet Maaike en je komt uit Nederland. Je gaat voor twaalf maanden backpacken in Australië. Dat kun jij, Maaike, je basisverzekering in Nederland behouden. Sterker nog, je bent verplicht om deze te behouden.

 

Niets aan de hand zou je zeggen, toch?

Maar… Stel: je breekt je been tijdens het scheren van een schaap in Dandaragan. Dan vergoedt de zorgverzekeraar bij een basisverzekering nooit meer dan wat zo’n behandeling in Nederland kost. Dat is wel handig om te weten. Een aanvullende dekking op de zorgverzekering maakt dan al uit.

 

Stel dat jij, Maaike, verder reist en gaat werken in Tasmanië. Dan is er verzekeringstechnisch wel werk aan de winkel. Maar je bent slim en hebt een reisverzekering afgesloten. Goed gedaan! Maar… een Nederlandse reisverzekering geeft maximaal 182 dagen achterelkaar dekking. Dat is ongeveer zes maanden. Jouw backpackavontuur is geen vakantie, maar een werkavontuur. En dat is nu juist waar een reisverzekering niet voor bedoeld is. Als je langer dan zes maanden gaat backpacken heb je vaak een andere aanvulling nodig.

 

In landen zoals de VS, maar ook China, is het sowieso verstandig om je ‘bij’ te verzekeren. Een ongeluk zit echt in een klein hoekje, maar de rekening niet. Check dit bij je huidige zorgverzekeraar of een van de instanties die hieronder staan.

 

Als jij, Maaike, langer dan een dag of drie per week appels gaat plukken in Tasmanië, dan verandert er zeker iets in de Nederlandse dekking. Dan wordt er namelijk belasting afgedragen in Tasmanië. Laat een gedeelte van je zorgverzekeringspremie nou net via jouw belasting worden betaald! En nu gaan die munten naar een buitenlandse partij. Wat nu? Het hangt er een beetje van af hoeveel uur per week je werkt en hoe lang je buitenlandse baan duurt. Check dit ook bij je Nederlandse verzekeraar. Die bepaalt wanneer je echt niet meer verzekerd kunt blijven via de Nederlandse basisverzekering. En wanneer je dus op zoek mag naar een goed alternatief.

 

En, is het al wat duidelijker? Ik verwacht echt niet dat je dit allemaal onthoudt. Gelukkig zijn er instanties die je verder kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan Nuffic (de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs), het CAK (Centraal Administratiekantoor voor verdragslanden) of de SVB (Sociale Verzekeringsbank). Hier kun je terecht met vragen of je nu wel of niet iets extra’s moet regelen als het om verzekeringen gaat.

 

Ik snap dat je het hele verhaal hebt gelezen en denkt: ‘Oké, waar is the catch?’ Tja, daar kan ik niet om heen. Wij zijn een particuliere verzekeraar die verzekeringen aanbiedt voor Nederlanders die voor langere tijd naar het buitenland gaan. Die Nederlanders hebben helemaal geen recht meer op dekking in Nederland, of ze hebben behoefte aan een uitgebreidere dekking.

 

Dan komen wij graag bij je in beeld! Niets hoeft, maar met je gezondheid kun je beter niet sollen. Check onze verzekeringen ook nog even voordat je vertrekt.

 

Waar je ook heengaat, welke voorzieningen je ook treft of niet, heb het goed daar in den vreemde! Die ervaring pakken ze nooit meer van je af. Jij gaat door het leven als een man of vrouw van de wereld, die ook zijn of haar financiële zaken op orde heeft.

 

Adios, bon voyage, goede reis en vergeet niet af en toe een kaart naar je ouders te sturen!

Wij zijn OOM en wij verzekeren ongewoon goed.

Chantal Deen

Chantal Deen
OOM Verzekeringen

Hoe voorkom ik dat ik oververzekerd ben?
Wat is verzekeren eigenlijk?