Zorgverzekering in Spanje

Verblijft u in Spanje? Dan hangt het van uw persoonlijke situatie of hoe u verzekerd bent voor ziektekosten.

Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen nogal eens. Wij kunnen dan ook niet garanderen dat deze informatie juist en volledig is. Daarom raden wij aan altijd te informeren welke regels voor u van toepassing zijn.

Kijk voor meer informatie op de site van de Seguradad Social (in Engels).

Hoe is de zorg in Spanje geregeld?

Spanje heeft een stelsel voor publieke gezondheidszorg dat wordt gefinancierd uit sociale premies. Werknemers betalen via een inhouding op hun salaris, terwijl zelfstandigen de premie maandelijks moeten overmaken.

De publieke gezondheidszorg is gratis voor vrijwel iedereen die in Spanje woont. Een centrale plaats wordt ingenomen door het lokale Centro de Salud, waar meestal meerdere huisartsen werken. U kunt alleen bij een medisch specialist terecht met een verwijzing van uw huisarts. In de praktijk kan het erg lang duren voordat u een verwijzing krijgt, en voor veel medische behandelingen bestaan lange wachtlijsten. Meestal heeft u ook niet uw eigen huisarts, maar wordt u geholpen door de arts die op dat moment beschikbaar is.

Naast de publieke gezondheidszorg zijn er ook particuliere huisartsen, specialisten en ziekenhuizen. De service is hier doorgaans aanzienlijk beter en sneller dan in de publieke zorg. U kunt echter alleen bij een particuliere zorgaanbieder terecht als u particulier verzekerd bent.

Hoe kunnen buitenlanders zich verzekeren?

U heeft recht op publieke gezondheidszorg in Spanje als u in dat land belasting en sociale premies betaalt. Dat geldt dus ook voor buitenlanders in Spanje die in loondienst werken of ondernemer zijn.

Ontvangt u AOW of een uitkering in Nederland en woont u in Spanje? Neem dan contact op met het CAK.

Verblijft u slechts tijdelijk in Spanje, bijvoorbeeld voor vakantie? Dan heeft u met een Europese Gezondheidskaart (EHIC) recht op noodzakelijke medische zorg in Spanje volgens de regels en tarieven die daar gelden. U kunt de kaart aanvragen bij uw Nederlandse zorgverzekeraar. Overigens kan het nog steeds raadzaam zijn om een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

In alle gevallen kunt u alleen terecht bij huisartsen, medisch specialisten en ziekenhuizen die onder het publieke zorgstelsel vallen, tenzij u een particuliere ziektekostenverzekering heeft afgesloten.

Hoe vraag ik een Spaanse ziektekostenverzekering aan?

Als u in Spanje de publieke ziektekostenverzekering wilt aanvragen, dan kunt u zich melden bij een van de kantoren van de Seguridad Social (in Engels). Het is verstandig vooraf te informeren welke documenten u mee moet nemen.

Wat vergoedt het publieke zorgstelsel in Spanje?

De publieke gezondheidszorg in Spanje omvat:

 • huisarts
 • behandelingen door een medisch specialist
 • ziekenhuisopname
 • tandheelkundige zorg na een ongeval
 • fysiotherapie
 • verpleeg- en thuiszorg

Voor medicijnen geldt een eigen bijdrage die - afhankelijk van inkomen en of u gepensioneerd bent - kan oplopen tot 60 procent.

Behandelingen door een particuliere huisarts, medisch specialist of ziekenhuis vallen niet onder de publieke gezondheidszorg. Alleen met een particuliere ziektekostenverzekering kunt u daar gebruik van maken.

Waar moet ik op letten?

De kwaliteit van de medische zorg in Spanje kan van plaats tot plaats verschillen. Vooral op de eilanden zijn sommige medische specialismen niet voorhanden. In publieke zorginstellingen is de hygiëne soms minder dan u in Nederland gewend bent. Veel mensen ervaren de dienstverlening in het Centro de Salud als onpersoonlijk omdat ze steeds met een andere huisarts te maken krijgen.

Daarnaast is het verstandig om met het volgende rekening te houden:

 • U betaalt een eigen bijdrage voor medicijnen die - afhankelijk van uw inkomen en of u gepensioneerd bent - kan oplopen tot 60 procent.
 • Tandheelkundige zorg (behalve na een ongeval) valt niet onder de publieke gezondheidszorg.
 • Het kan in Spanje lang duren voordat u een verwijzing krijgt voor een specialist of het ziekenhuis. Ook als u een doorverwijzing heeft, zijn er vaak lange wachtlijsten voor publieke ziekenhuizen en specialisten.
 • Heeft u een particuliere ziektekostenverzekering, dan kunt u vaak terecht bij een Engels- of zelfs Nederlandstalige huisarts of specialist.
 • Medische kosten buiten de EU/EER worden niet vergoed door de Spaanse zorgverzekering.

Wat dekt de Nederlandse basisverzekering?

Het hangt van uw persoonlijke situatie af of u verplicht verzekerd blijft op de Nederlandse basisverzekering tijdens uw verblijf in het buitenland.  

De Nederlandse basisverzekering vergoedt spoedeisende hulp in de hele wereld. Maar u krijgt nooit meer vergoed dan wat de behandeling in Nederland kost. Het kan dus zijn dat u moet bijbetalen als u in een land verblijft waar de medische zorg duur is.

Repatriëring (terugkeer naar Nederland) of evacuatie vanwege een ziekte of ongeval is niet gedekt op de Nederlandse basisverzekering.

Welke oplossing biedt OOM Verzekeringen?

OOM Verzekeringen is specialist op het gebied van medische verzekeringen voor langdurig verblijf in het buitenland. Onze verzekeringen bieden uitkomst als u niet meer in aanmerking komt voor de Nederlandse basisverzekering. Ook kunnen onze verzekeringen een aanvulling zijn, bijvoorbeeld voor kosten die niet onder de basisverzekering of de Spaanse publieke zorg vallen.

Wij bieden:

 • keuze uit meerdere dekkingsniveaus;
 • flexibele looptijden;
 • 24/7 toegang tot de Nederlandstalige alarmcentrale;
 • aantrekkelijke korting als u ook de Nederlandse basisverzekering heeft;
 • aanvullende dekkingen, bijvoorbeeld voor inboedel, aansprakelijkheid en ongevallen.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Meer weten?

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag!

 

Datum laatste wijziging: 11-10-2016