Zorgverzekering: studeren in het buitenland

Ga je studeren in het buitenland? Dan is je zorgverzekering waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Tóch is het handig om je zorg van tevoren goed te regelen. In dit blog ontdek je hoe het precies zit met je Nederlandse zorgverzekering als je gaat studeren in het buitenland. 

 

Zó werkt de Nederlandse Zorgverzekeringswet

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dat staat vastgelegd in de Nederlandse Zorgverzekeringswet. Daarmee heeft iedereen toegang tot zorg in het basispakket. 

Om het iets duidelijker te maken, betekent dit dus dat je een zorgverzekering moet hebben als je:

  • in Nederland woont en geen belasting in het buitenland betaalt;
  • (niet) officieel in Nederland woont, maar wel inkomstenbelasting betaalt of winst maakt in Nederland;
  • jonger bent dan 18 jaar (meeverzekerd bij je ouders).

 

Contact

Wil je liever een van onze medewerkers spreken? Neem dan gerust contact met ons op via  +31 (0)70 353 21 00 of mail naar info@oomverzekeringen.nl. Ons team staat voor je klaar.

Dekt je Nederlandse zorgverzekering genoeg als je gaat studeren in het buitenland?

Stel je voor dat je naar Italië gaat om daar 8 maanden lang te studeren. In dat geval kun je je Nederlandse basisverzekering gewoon houden. Makkelijk geregeld, toch? Toch zit er een belangrijk haakje aan.

Als je in Italië bijvoorbeeld een ongeluk krijgt en medische hulp nodig hebt, dekt je basisverzekering nooit meer dan wat de behandeling in Nederland zou kosten. Nu zijn de zorgkosten binnen Europa vaak vergelijkbaar, maar buiten Europa kunnen ze flink verschillen.

Studeer je bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of China? Daar liggen de zorgkosten een stuk hoger dan in Nederland. In dat geval is het slim om naast je Nederlandse zorgverzekering ook een reisverzekering af te sluiten. Nederlandse reisverzekeringen bieden meestal maximaal 182 dagen dekking, dus ongeveer 6 maanden. Volg je een langere studie? Dan kan je huidige zorgverzekeraar je vaak helpen bij het vinden van een passende zorgverzekering voor als gaat je studeren in het buitenland. 

 

Studeren én werken in het buitenland: de invloed op je zorgverzekering

Als je niet werkt tijdens je buitenlandse studie, kun je altijd rekenen op je Nederlandse zorgverzekering. Maar studeren in het buitenland kost vaak veel geld, en dan is het fijn om een bijbaantje te hebben. Dat is natuurlijk hartstikke slim, maar het heeft wel gevolgen voor je zorgverzekering. 

Normaal gesproken wordt een deel van je zorgverzekeringskosten namelijk betaald via belastingen in Nederland. Als je belastingen in het buitenland betaalt vanwege je bijbaan, draag je dus niet meer bij aan de Nederlandse belastingen. In sommige gevallen kun je dan niet langer meer verzekerd blijven via de basisverzekering. Hoe check je of dit ook voor jou geldt? Je raad het al: even je huidige verzekeraar bellen. Zij kunnen je vertellen hoe je situatie in elkaar zit en wat de beste opties voor je zijn. 

 

Naast je zorgverzekering: studeren in het buitenland

Als student ben je waarschijnlijk véél drukker met andere dingen dan je medische kosten. En dat is helemaal niet erg. Wij nemen die verantwoordelijkheid als gespecialiseerde verzekeraar graag van je over. 

Voordat je naar het buitenland vertrekt, hoef je alleen even je favoriete buitenlandverzekering te kiezen. Je zult zien dat we overal aan gedacht hebben, óók je portemonnee. Neem je alvast een kijkje?

 

Maar het aller-allerbelangrijkste…

…is dat je geniet van je buitenlandse avontuur. In welk deel van de wereld je ook gaat studeren, het wordt ongetwijfeld fantastisch. We wensen je heel veel succes!

 

Wat is verzekeren eigenlijk?
Het balletje rolde helemaal naar Japan
Waarom stijgen premies?