Zorgverzekering Italië

Zorgverzekering Italië

Zorgverzekering Italië

Ga je voor langere tijd naar Italië of ga je zelfs emigreren naar Italië? Lees hier hoe het zit met het Italiaanse zorgstelsel, wat de Servizio Sanitario Nazionale is en hoe je als buitenlander verzekerd kunt zijn voor ziektekosten.

Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen af en toe. Het kan dus zijn dat de informatie niet helemaal actueel en volledig is. Daarom raden wij je aan om altijd te informeren welke regels voor jou van toepassing zijn. Kijk voor meer informatie op de site van het Nationaal instituut voor Sociale Zekerheid.

Hoe is de zorg in Italië geregeld?

In Italië heeft niet iedereen een zelfgekozen zorgverzekering. In plaats daarvan wordt de gezondheidszorg via een nationaal zorgstelsel beheerd. Iedere inwoner kan zich gratis registeren bij de SSN (Servizio Sanitario Nazionale). Op deze manier kun je je familieleden ook meeverzekeren.

Het verzekeringsstelsel wordt per regio gefinancierd door regionale belasting. Je werkgever draagt de belasting aan de overheid af of je doet dit zelf als zelfstandige. Na de lokale aanmelding ontvang je de ‘Tessera Sanitaria’ ofwel de Italiaanse verzekeringspas.

Wat vergoedt de zorgverzekering in Italië?

De SSN vergoedt behandelingen zoals de huisarts, kinderarts, tandarts, gynaecoloog en ziekenhuisopname. Deze betalingen gaan via de regering. Zorg is gratis wanneer deze verleend wordt bij een lokaal ASL-kantoor (Azienda Sanitaria Locale) of een arts die geregistreerd is bij de SSN. Voor medische onderzoeken en medicijnen moet je soms nog wel een eigen bijdrage betalen.

Kies je zelf voor een behandeling door een particuliere arts buiten de SSN? Dan zijn deze kosten voor eigen rekening. Bij publieke geregistreerde artsen en ziekenhuizen geldt over het algemeen een langere wachttijd.

Hoe kun je als buitenlander in Italië verzekerd zijn?

Er zijn een aantal situaties waarin je verplicht bent om een zorgverzekering Italië te hebben. Dit is allereerst wanneer je een verblijfsvergunning hebt en in Italië werkt of als zelfstandige inkomen verdient. Daarnaast kan een zorgverzekering Italië verplicht zijn wanneer je in Italië ingeschreven staat of je verblijfsvergunning verlengt. Heb je familieleden die afhankelijk van jou zijn? Dan vallen een of meerdere familieleden mogelijk ook onder die verplichting.

Nederlanders die om een andere reden in Italië verblijven, maar wel meer dan 3 maanden een verblijfsvergunning hebben, kunnen zich alsnog vrijwillig aanmelden voor de SSN. Hieronder vallen bijvoorbeeld studenten, au pairs en vrijwilligers. Deze groep betaalt een vast bedrag voor de gezondheidszorg vanuit de SSN.

Hoe vraag je een zorgverzekering Italië aan?

Bij een lokaal kantoor regel je de aanmelding bij de SSN. Hiervoor heb je een identiteitsbewijs, belastingcode en eventueel een verblijfsvergunning of een aanvraagformulier voor de verlenging van een verblijfsvergunning nodig. Na de aanmelding ontvang je een verzekeringspas. Naast de zorgverzekering Italië heb je mogelijk ook recht op pensioenopbouw en bescherming tegen werkloosheid of invaliditeit.

Belangrijk om te weten over zorgverzekering Italië

  • Bij publieke aanbieders ontstaan langere wachttijden en is het gebruikelijk om met meer patiënten op één zaal te liggen
  • Privéklinieken en niet-geregistreerde artsen worden niet vergoed. Controleer daarom vooraf met welke aanbieder je te maken hebt.
  • Verhuis je naar Italië? Dan kun je met een overbruggingsperiode te maken krijgen.

Wat valt er onder de Nederlandse basisverzekering?

Het hangt van je persoonlijke situatie af of je verplicht bent om je Nederlandse basisverzekering aan te houden tijdens je verblijf in Italië. De Nederlandse basisverzekering vergoedt spoedeisende hulp in de hele wereld. Maar je krijgt nooit meer vergoed dan wat de behandeling in Nederland kost. Het kan dus zijn dat je moet bijbetalen als je in een land verblijft waar de medische zorg duurder is. Repatriëring (terugkeer naar Nederland) of evacuatie vanwege een ziekte of ongeval valt niet onder de dekking van de Nederlandse basisverzekering.

Wij zijn specialist op het gebied van ziektekostenverzekeringen voor Nederlanders die naar het buitenland gaan. Dus ook voor jouw buitenlandavontuur in Italië hebben wij een oplossing. Wij bieden uitkomst als je niet meer in aanmerking komt voor de Nederlandse basisverzekering. Je kunt onze verzekering ook gebruiken als aanvulling op je Nederlandse basisverzekering of op je publieke Italiaanse zorgverzekering.

Voordelen van zorgverzekering Italië bij OOM

  • Kies zelf je looptijd. Bij een verhuizing kun je nog dagelijks opzeggen.
  • Kies zelf hoe uitgebreid je ziektekostenverzekering moet zijn. 
  • Onze Nederlandstalige hulpcentrale staat 24/7 voor je klaar.
  • Als je ook de Nederlandse basisverzekering hebt, krijg je 15% korting.
  • We hebben ook verschillende andere verzekeringen, zoals een inboedel-, ongevallen- of aansprakelijkheidsverzekering.

 

Wil je meer weten over onze verzekeringen of ben je benieuwd naar de premie? Bekijk alle buitenlandverzekeringen.

Meer informatie over zorg in Italië

 

Klantenservice Buitenland

Wij zijn gesloten

Petra
Reviews en beoordelingen van OOM Verzekeringen
Naar het Buitenland
10
Naar het Buitenland
8,8
421 beoordelingen