Zorgverzekering in Singapore

Zorgverzekering in Singapore

Zorgverzekering in Singapore

Ga je voor langere tijd naar Singapore? Lees hier hoe het zit met het zorgstelsel in Singapore en hoe je als buitenlander verzekerd kunt zijn voor ziektekosten. 

Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen af en toe. Het kan dus zijn dat de informatie niet helemaal actueel en volledig is. Daarom raden wij je aan om altijd te informeren welke regels voor jou van toepassing zijn.

Kijk voor meer informatie op de website van het Ministerie van gezondheid van Singapore (in het Engels).

Hoe is de zorg in Singapore geregeld?

In Singapore is er veel aandacht voor gezondheid en een goede gezondheidszorg. De overheid moedigt gezond leven en preventieve gezondheidsprogramma’s actief aan. De kwaliteit van de zorg is over het algemeen erg hoog.

Het publieke zorgstelsel in Singapore wordt deels gefinancierd vanuit de overheid en deels via de verplichte verzekeringen, zoals Medisave en Medishield Life. Deze verzekeringen zijn verplicht voor de lokale bevolking.

Medisave is een persoonlijk spaarprogramma. Elke maand wordt er een percentage van het inkomen ingehouden en op het persoonlijke Medisave-account  gestort. Hiermee wordt gespaard voor toekomstige uitgaven voor gezondheidszorg (en pensioen).

Daarnaast zijn de lokale bevolking en mensen met een permanente verblijfsvergunning verplicht verzekerd via Medishield Life. Dit is een basis zorgverzekering die dekking biedt voor hoge ziekenhuisrekeningen en bepaalde poliklinische behandelingen in de publieke ziekenhuizen. De premie voor deze zorgverzekering kan betaald worden vanuit het Medisave account.

Hiernaast is het mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten (Integrated Shield Plan). Bijvoorbeeld voor de dekking van een behandeling in een privékliniek. Of voor opname op een afdeling met minder bedden.

Er zijn in Singapore publieke ziekenhuizen en privéklinieken. In de privéklinieken zijn de wachttijden vaak korter, zijn er meer behandelingen mogelijk en is de service uitgebreider. De kosten zijn wel aanzienlijk hoger.

Als patiënt mag je zelf kiezen waar je behandeld wilt worden. Maar de keuze bepaalt wel hoeveel je zelf moet bijbetalen, bijvoorbeeld als je kiest voor een hogere klasse van een verpleegafdeling.

Hoe kun je als buitenlander in Singapore verzekerd zijn?

Heb je als buitenlander een permanente verblijfsvergunning? Dan kun je deelnemen aan het publieke zorgstelsel.

Expats vallen er niet onder. Als expat moet je zelf of via je werkgever zorgen voor een ziektekostenverzekering. Dat kan via een lokale verzekeraar in Singapore of via een internationale verzekeraar, zoals OOM Verzekeringen.

Belangrijk om te weten

Voor de lokale bevolking gelden andere regels en tarieven dan voor buitenlanders en mensen met een permanente verblijfsvergunning. De kosten van een behandeling kunnen hierdoor voor jou als buitenlander behoorlijk oplopen.

Wat valt er onder de Nederlandse basisverzekering?

Het hangt van je persoonlijke situatie af of je verplicht bent om je Nederlandse basisverzekering aan te houden tijdens je verblijf in Singapore. 

De Nederlandse basisverzekering vergoedt spoedeisende hulp in de hele wereld. Maar je krijgt nooit meer vergoed dan wat de behandeling in Nederland kost. Het kan dus zijn dat je moet bijbetalen als je in een land verblijft waar de medische zorg duur is, zoals Singapore.

Repatriëring (terugkeer naar Nederland) of evacuatie vanwege een ziekte of ongeval valt niet onder de dekking van de Nederlandse basisverzekering.

Welke oplossing biedt OOM Verzekeringen?

OOM Verzekeringen is er voor mensen met ongewone verhalen, die gewoon goed verzekerd willen zijn. Dus ook voor jouw buitenlandavontuur in Singapore hebben wij een oplossing.

Wij zijn specialist op het gebied van ziektekostenverzekeringen voor Nederlanders die naar het buitenland gaan. Onze ziektekostenverzekeringen bieden uitkomst als je niet meer in aanmerking komt voor de Nederlandse basisverzekering. Je kunt onze verzekering ook gebruiken als aanvulling op je Nederlandse basisverzekering of op je lokale verzekering in Singapore. Bijvoorbeeld voor kosten die niet onder de basisverzekering of je lokale ziektekostenverzekering vallen. Ook als je tijdelijk een verzekering nodig hebt als overbrugging, kun je bij ons terecht.

De voordelen van een OOM ziektekostenverzekering

  • Kies zelf je looptijd.
  • Kies zelf hoe uitgebreid je ziektekostenverzekering moet zijn.
  • Onze Nederlandstalige hulpcentrale staat 24/7 voor je klaar.
  • Als je ook de Nederlandse basisverzekering hebt, krijg je een mooie korting.

 

Wil je meer weten over onze verzekeringen of ben je benieuwd naar de premie? Lees dan hier verder.

OOM Verzekeringen. Voor mensen met ongewone verhalen, die gewoon goed verzekerd willen zijn.

Reviews en beoordelingen van OOM Verzekeringen
Naar het Buitenland
10
Naar het Buitenland
8,8
425 beoordelingen