Hoe voorkom ik dat ik oververzekerd ben?

De ideale uitvaart

Hoe ziet jouw uitvaart eruit? Ik weet al precies hoe die van mij eruit moet zien. Ik wil geen cake maar een gin-tonic voor iedereen (boven de achttien dan, hè) en hapjes. Daarnaast mag iedereen een witte ballon oplaten met zijn of haar laatste groet aan mij. Iedereen mag speechen zolang het maar goed bedoeld is. Mijn wensenlijst is nog veel langer maar daar zitten jij en ik eerlijk gezegd nu ook niet op te wachten. Waarom ik dit met je deel? Wist je dat je een verzekering kunt afsluiten voor je uitvaart? Dan is lekker alles betaald en hoef jij je daar niet meer druk over te maken, toch? Helaas is de werkelijkheid weleens anders. De kans op onderverzekering is groot bij dit soort verzekeringen. Waarom? Tijden veranderen en de kosten (en ook wensen) van een uitvaart veranderen mee.

Wat is onderverzekerd of oververzekerd nou eigenlijk?

Onderverzekerd betekent dat de waarde van je spullen hoger is dan het bedrag waarvoor je bent verzekerd. Als je dan een schade claimt (zoals bij je uitvaartverzekering), dan wordt maar een deel vergoed door je verzekeraar. In mijn geval moeten mijn nabestaanden in ieder geval de witte ballonnen schrappen en vermoedelijk ook de gin-tonics. De verzekeraar doet dit niet om je te pesten. Niet alle kosten kunnen worden betaald, omdat je daarvoor niet genoeg premie hebt betaald. In mijn geval heb ik dan de juiste premie betaald voor een veel simpeler uitvaart dan ik eigenlijk wilde.

 

Het omgekeerde kan ook: oververzekerd zijn. We maken een klein stapje van een uitvaart- naar een inboedelverzekering. Stel dat mijn inboedel een waarde heeft van € 50.000,- maar ik heb een verzekerd bedrag van € 60.000,- op mijn polis staan. Dan krijg ik nooit meer uitgekeerd dan de werkelijke waarde van mijn inboedel, namelijk € 50.000,-. Heb ik al die tijd teveel premie betaald. Jammer toch?

 

Bij een ziektekostenverzekering kan het volgende gebeuren. Stel dat jij gaat studeren in de Verenigde Staten. De medische kosten liggen daar veel hoger dan in Nederland. Met alleen je zorgverzekering kom je er niet. Een reisverzekering dekt vaak niet langer dan 182 dagen aaneengesloten. Stel dat je met spoed moet worden opgenomen vanwege een acute blindedarmontsteking en je hebt alleen de Nederlandse zorgverzekering zonder aanvullende dekking. Stel dat de rekening van het ziekenhuis € 10.000,- is en diezelfde behandeling in Nederland € 3.000,- kost. Dan zal jouw Nederlandse verzekeraar niet meer betalen dan die € 3.000,-. Blijf jij zitten met een verschil van € 7.000,-. Je kunt je dan maar beter bijverzekeren om er zeker van te zijn dat je nooit voor dit soort uitgaven komt te staan. Het gevaar van onderverzekerd zijn zit echt in een klein hoekje.

 

Nu weet jij het verschil tussen onderverzekerd (verzekerde waarde van bezittingen of dienst te laag) en oververzekerd (verzekerde waarde hoger dan de werkelijke waarde).

 

We laten de uitvaart- en de inboedelverzekering even voor wat ze zijn. Je bent waarschijnlijk op deze blog terecht gekomen omdat je plannen hebt om voor een tijd naar het buitenland te gaan om te studeren, werken of rond te trekken. Juist voor dit soort plannen wil ik je op het hart drukken om je verzekeringen goed te checken. Controleer of je voldoende verzekerd bent voor je tijdelijke nieuwe woonland.

 

Overleg eerst met je zorgverzekeraar of je je huidige zorgverzekering aan mag houden. Misschien moet je wel wat bijverzekeren of een compleet nieuwe ziektekostenverzekering afsluiten. Daarnaast mag je ook een kritische blik werpen op je reisverzekering. Betrek anders je ouders erbij.

 

Zorg ervoor dat jouw enige zorg straks is, of je voldoende geld hebt om daarginds leuke dingen te ondernemen.

 

Wij zijn OOM en wij verzekeren ongewoon goed.

Chantal Deen

Chantal Deen
OOM Verzekeringen

Wat is verzekeren eigenlijk?
Het balletje rolde helemaal naar Japan