Hoe je huis in Nederland te verzekeren bij emigratie: 6 tips

Hoe je huis in Nederland te verzekeren bij emigratie: 6 tips

Tips & trends

Het verzekeren van je huis in Nederland terwijl je emigreert kan complex zijn. Of je nu verhuist voor werk, avontuur, of een nieuw leven, je wil dat je woning in Nederland goed beschermd blijft. Hier zijn zes waardevolle tips om je huis te verzekeren bij emigratie, zodat je met een gerust hart kunt vertrekken.

1. Begrijp de vereisten bij verhuur van je woning

Wanneer je je woning verhuurt als je emigreert moet je opletten dat standaard opstal- en inboedelverzekeringen meestal geen dekking bieden. Veel verzekeraars beschouwen verhuurde woningen als een hoger risico. Om te voorkomen dat je bij schade zelf opdraait voor de kosten is het belangrijk om een speciale verhuurverzekering af te sluiten. Een product zoals de OOM Achtergebleven Woonhuis-verzekering kan hierbij uitkomst bieden, doordat het specifiek gericht is op woningen die verhuurd worden tijdens je afwezigheid.

Ook is het belangrijk om bij de hypotheekverstrekker te informeren of het verhuren van de woning akkoord is. Mocht het nodig zijn kunnen wij een bevestiging mailen dat een verhuur volgens ons akkoord is. Dat is in principe het geval als er verhuurd wordt aan een gezin, stel of alleenstaande. 

2. Houd rekening met je uitschrijfverplichting

Bij langdurig verblijf in het buitenland (langer dan acht maanden) ben je verplicht je uit te schrijven bij de gemeente. Maar je blijft natuurlijk wel eigenaar van je woning in Nederland. Zorg ervoor dat je verzekering hierop is afgestemd, want veel verzekeraars beëindigen de dekking als je officieel niet meer in Nederland woont. Controleer de voorwaarden van je huidige verzekering en overweeg een gespecialiseerde verzekering die dekking biedt ondanks je uitschrijving uit Nederland.

3. Verzeker je woning bij leegstand

Een woning die niet permanent bewoond is, wordt vaak als 'leegstaand' beschouwd, wat kan leiden tot uitsluiting van dekking bij reguliere verzekeringen. Of je nu af en toe terugkomt voor korte verblijven of je woning langere tijd onbewoond laat, je hebt een verzekering nodig die specifiek voor leegstand geschikt is. De OOM Achtergebleven Woonhuis-verzekering zorgt ervoor dat je huis beschermd blijft tegen schade, zelfs als het niet voortdurend bewoond is.

4. Sluit een rechtsbijstandverzekering af

Bij verhuur of leegstand kunnen juridische geschillen ontstaan. Denk aan conflicten met huurders, buren of de gemeente. Een rechtsbijstandverzekering biedt bescherming tegen deze juridische problemen. Kies voor een verzekering die zowel eigendom van de woning als verhuur dekt, zodat je volledig beschermd bent tegen mogelijke conflicten. Dit kan je veel zorgen en onverwachte kosten besparen.

5. Kies voor een passende dekking

Je kunt kiezen om zowel je woonhuis (opstal) als je inboedel te verzekeren. Je kunt ook je inboedel in de opslagplaats verzekeren. De OOM Achtergebleven Woonhuis-verzekering biedt uitgebreide dekking voor schade door brand, inbraak, storm, blikseminslag en waterschade. Zowel aan je woonhuis als je inboedel. Een volledige dekking geeft je de rust dat je huis goed beschermd is tegen diverse risico’s, als je zelf op afstand zit.

 

6. Zorg voor een goed onderhouden woning

Een voorwaarde voor veel verzekeringen is dat de woning er bewoond uitziet en goed onderhouden is. Dit betekent dat je tuin verzorgd moet zijn, het helpt is als er bijvoorbeeld gordijnen voor de ramen hangen en dat de woning geen tekenen van verval vertoont. Dit verkleint niet alleen de kans op schade, maar zorgt er ook voor dat je verzekeringsdekking intact blijft. Overweeg om bijvoorbeeld familie of vrienden te vragen om je woning af en toe te checken tijdens je afwezigheid.

De Achtergebleven Woonhuis-verzekering

Door deze tips te volgen, kun je met een gerust hart emigreren, wetende dat je huis in Nederland goed verzekerd is. Of het nu verhuurd is, of bij leegstand.  Heb jij je inboedel opgeslagen in een opslag tijdens je verblijf in het buitenland? Ook dan past de OOM Achtergebleven Woonhuis-verzekering bij jou. De juiste verzekering geeft je niet alleen financiële bescherming, maar ook de rust om van je nieuwe avontuur te genieten zonder zorgen over je achtergebleven woning.

Wat kun je van de OOM Achtergebleven Woonhuis Verzekering verwachten?  

✅ Je onbewoonde of verhuurde woning is goed verzekerd  

✅ Geen zorgen over je achtergebleven inboedel (ook in de opslag) 

✅ Dekking voor de meest voorkomende schades  

✅ Rechtsbijstand mee te verzekeren voor conflicten  

✅ Direct opzegbaar bij terugkeer of bij verkoop van je huis  

✅We staan altijd voor je klaar met onze 24-uurs Alarmcentrale  

 

Deze verzekering is ideaal voor Nederlanders die:  

🏡 Een woning in Nederland onbewoond achterlaten  

🔑 Een Nederlandse woning tijdens afwezigheid verhuren  

🏞️ Een (recreatie)woning aanhouden voor tussentijds verblijf in Nederland 

👋 Wanneer je je uitschrijft uit Nederland maar wel je huis hier aanhoudt 

📦 De inboedel opslaan in een opslag tijdens een verblijf in het buitenland 

Met deze 5 tips ben je goed voorbereid op emigratie
Wanneer uitschrijven uit Nederland bij een emigratie?