Zorgverzekering Portugal

Zorgverzekering Portugal

Zorgverzekering Portugal

Ga je voor langere tijd naar Portugal? Lees hier hoe het zit met het Portugese zorgstelsel, hoe je als buitenlander verzekerd kunt zijn voor ziektekosten en of je een zorgverzekering Portugal nodig hebt.

Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen af en toe. Het kan dus zijn dat de informatie niet helemaal actueel en volledig is. Daarom raden wij je aan om altijd te informeren welke regels voor jou van toepassing zijn. Kijk voor meer informatie op de site van de Portugese Segurança Social.

Hoe zit het met de gezondheidszorg in Portugal?

Het Portugese zorgstelsel, Servico Nacional de Saude (SNS), wordt gefinancierd vanuit het inkomen van werknemers en bijdragen van zelfstandigen. Het Ministerie van Gezondheid is verantwoordelijk voor de organisatie en uitvoer van de gezondheidszorg in Portugal. In de SNS zijn publieke zorgkantoren en ziekenhuizen opgenomen.

Wat vergoedt de zorgverzekering in Portugal?

Met een zorgverzekering in Portugal ben je gedekt voor behandelingen bij de huisarts, zorg in het ziekenhuis, spoedeisende zorg en verloskundige hulp. Voor bepaalde zorg wordt een percentage van de kosten vergoed en betaal je het resterende bedrag als eigen bijdrage. De hoogte van de vergoeding kan verschillen op basis van je persoonlijke en medische situatie.

Hoe kun je als buitenlander in Portugal verzekerd zijn?

Wanneer je in Portugal werkt, heb je recht op de lokale zorgverzekering. Je werkgever meldt je bij de Segurança Social aan. De werkgever regelt ook de betalingen aan het zorgstelsel. Als zelfstandige is het ook mogelijk om gebruik te maken van de zorgverzekering. Hiervoor wordt een eigen aanmelding en betaling verwacht. Nederlanders met een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning komen ook voor deze zorgverzekering Portugal in aanmerking.

Hoe vraag je een zorgverzekering Portugal aan?

Wanneer je niet door een werkgever automatisch aangemeld bent, dan doe je dit zelf bij een lokaal zorgkantoor. Bij de aanmelding heb je je identiteitsbewijs, Portugees persoonsnummer (NISS) en een verblijfsvergunning nodig. Jouw zorgkantoor wijst je daarna automatisch een dokter toe. Je krijgt ook een zorgpas (Cartão do Utente), zodat je deze altijd bij je hebt.

Belangrijk om te weten over zorgverzekering Portugal

  • Een lokaal zorgkantoor wijst je automatisch een dokter toe.
  • Na een verwijzing krijg je een specialist toegewezen op basis van beschikbaarheid. De beschikbaarheid vanuit de publieke gezondheidszorg kan soms een paar maanden duren.
  • Tandartsbehandelingen zijn beperkt mogelijk vanuit de lokale Portugese zorgverzekering.
  • De Azoren en Madeira hebben een eigen zorgstelsel.

Wat valt er onder de Nederlandse basisverzekering?

Het hangt van je persoonlijke situatie af of je verplicht bent om je Nederlandse basisverzekering aan te houden tijdens je verblijf in Portugal. De Nederlandse basisverzekering vergoedt spoedeisende hulp in de hele wereld. Maar je krijgt nooit meer vergoed dan wat de behandeling in Nederland kost. Het kan dus zijn dat je moet bijbetalen als je in een land verblijft waar de medische zorg duurder is. Repatriëring (terugkeer naar Nederland) of evacuatie vanwege een ziekte of ongeval valt niet onder de dekking van de Nederlandse basisverzekering.

Wij zijn specialist op het gebied van ziektekostenverzekeringen voor Nederlanders die naar het buitenland gaan. Dus ook voor jouw buitenlandavontuur in Portugal hebben wij een aanvullende oplossing. Wij bieden uitkomst als je niet meer in aanmerking komt voor de Nederlandse basisverzekering. Je kunt onze particuliere zorgverzekering Portugal ook gebruiken als aanvulling op je Nederlandse basisverzekering of je publieke zorgverzekering Portugal.

Voordelen van onze ziektekostenverzekering Portugal

  • Kies zelf je looptijd. Bij een verhuizing kun je dagelijks opzeggen of neem je deze mee.
  • Kies zelf hoe uitgebreid je ziektekostenverzekering Portugal moet zijn.
  • Je hebt een vrije keuze voor een lokale zorgverlener en ziekenhuis.
  • Onze Nederlandstalige hulpcentrale staat 24/7 voor je klaar.
  • Als je ook de Nederlandse basisverzekering hebt, krijg je een mooie korting.
  • We hebben ook verschillende andere verzekeringen, zoals een inboedel-, ongevallen- of aansprakelijkheidsverzekering.


Wil je meer weten over onze verzekeringen of ben je benieuwd naar de premie? Bekijk alle buitenlandverzekeringen.

Meer informatie over zorg in Portugal

 

De reviews en beoordelingen van OOM Verzekeringen
Naar het Buitenland
10
Naar het Buitenland
8,8
432 beoordelingen