Zorgverzekering in Zwitserland

Meer informatie 

Zorgverzekering in Zwitserland

Ga je voor langere tijd naar Zwitserland? Lees hier hoe het zit met het Zwitserse zorgstelsel en hoe je als buitenlander verzekerd kunt zijn voor ziektekosten.

Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen af en toe. Het kan dus zijn dat de informatie niet helemaal actueel en volledig is. Daarom raden wij je aan altijd te informeren welke regels voor jou van toepassing zijn.

Kijk voor meer informatie op de website van de Zwitserse overheid voor publieke gezondheidszorg

Hoe is de zorg in Zwitserland geregeld?

Zwitserland heeft een verplicht zorgstelsel (Grundversicherung). Iedereen die in Zwitserland woont betaalt eraan mee via de verzekeringspremies. Het Zwitserse systeem lijkt op het Nederlandse zorgstelsel en staat bekend als een van de beste zorgstelsels ter wereld. Ook de gezondheidszorg in Zwitserland staat hoog aangeschreven.

Verplichte basisverzekering

Er is in Zwitserland een verplichte basisverzekering. De dekking van de basisverzekering is bij alle verzekeraars hetzelfde, maar er zijn grote prijsverschillen. Je mag zelf een zorgverzekeraar kiezen in het kanton waar je woont.

De prijs die je moet betalen hangt af van waar je woont, je leeftijd, het eigen risico en de verzekeringsvorm die je kiest. Bijvoorbeeld wel of niet vrije keuze in zorgverlener. Elke verzekeraar is verplicht om je te accepteren voor een basisverzekering. 

Aanvullende verzekering   

Je kunt je ook aanvullend verzekeren. Let goed op wat er onder de dekking van de aanvullende verzekering valt. De verschillen tussen de verzekeraars zijn groot. Een verzekeraar is niet verplicht om je te accepteren.

Verplichte ongevallenverzekering

Als je werkgever geen ongevallenverzekering heeft, ben je verplicht om die zelf af te sluiten.

Hoe kun je als buitenlander in Zwitserland verzekerd zijn?

Werk je als buitenlander in loondienst of ben je ondernemer, en betaal je in Zwitserland belasting en sociale premies? Dan heb je recht op publieke gezondheidszorg.

Ontvangt je AOW of een uitkering in Nederland en woon je in Zwitserland? Neem dan contact op met het CAK.

Verblijf je tijdelijk in Zwitserland, bijvoorbeeld voor vakantie? Dan heb je met een Europese Gezondheidskaart (EHIC) recht op noodzakelijke medische zorg in Zwitserland volgens de regels en tarieven die daar gelden. Je kunt de kaart aanvragen bij je Nederlandse zorgverzekeraar. Daarnaast kan het handig zijn om een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

Hoe vraag je een Zwitserse ziektekostenverzekering aan?

Als je naar Zwitserland verhuist, moet je je binnen twee weken inschrijven in de gemeente waar je gaat wonen. Je moet binnen drie maanden een zorgverzekering afsluiten die ingaat op de dag je er gaat wonen. 

In sommige gevallen hoef je geen verzekering af te sluiten. Maar de regels verschillen per kanton. Als je een vrijstelling wilt, kan je dat aanvragen in het kanton waar je gaat wonen.

Wat vergoedt de Zwitserse basisverzekering?

Veel medische kosten vallen onder de Zwitserse basisverzekering, zoals dokterskosten, spoedeisende hulp, medicijnen op recept, vaccinaties en sommige alternatieve therapieën. De overheid bepaalt welke kosten onder de dekking vallen.

Hoe zit het met het eigen risico?

Iedereen boven 18 jaar heeft een verplicht eigen risico van 300 CHF (ongeveer € 280). Kosten die te maken hebben met zwangerschap vallen buiten het eigen risico. Als je medische kosten boven het eigen risico komen, betaal je voor sommige zorgkosten een eigen bijdrage. De eigen bijdrage voor dokterskosten is 10% en voor geneesmiddelen 10-20% tot een bepaald maximum. Bij een ziekenhuisopname betaal je een bijdrage per dag.

Belangrijk om te weten

  • De premies in Zwitserland zijn hoog. Er zijn grote prijsverschillen tussen verzekeraars, terwijl de basisdekking gelijk is. De service kan wel verschillen. Het is dus handig om goed te vergelijken.
  • Verzekeraars bepalen zelf wat er onder de dekking van de aanvullende verzekering valt. De verschillen tussen de verzekeraars zijn groot. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillen in dekking voor tandartskosten, orthodontie, brillen, vrije artsenkeuze en een privékamer in het ziekenhuis. Als je een aanvullende verzekering wilt afsluiten, kan de verzekeraar je weigeren.
  • Ben je in een ander kanton en heb je niet-spoedeisende zorg nodig? Dan wordt die vaak maar beperkt vergoed. Voor een spoedgeval mag je altijd naar een dokter of ziekenhuis van je eigen keuze, ook in een ander kanton.

Wat valt er onder de Nederlandse basisverzekering?

Het hangt van je persoonlijke situatie af of je verplicht bent om je Nederlandse basisverzekering aan te houden tijdens je verblijf in Zwitserland. 

De Nederlandse basisverzekering vergoedt spoedeisende hulp in de hele wereld. Maar je krijgt nooit meer vergoed dan wat de behandeling in Nederland kost. Het kan dus zijn dat je moet bijbetalen als je in een land verblijft waar de medische zorg duur is, zoals Zwitserland.

Repatriëring (terugkeer naar Nederland) of evacuatie vanwege een ziekte of ongeval valt niet onder de dekking van de Nederlandse basisverzekering.

Welke oplossing biedt OOM Verzekeringen?

OOM Verzekeringen is er voor mensen met ongewone verhalen, die gewoon goed verzekerd willen zijn. Dus ook voor jouw buitenlandavontuur in Zwitserland hebben wij een oplossing.

Wij zijn specialist op het gebied van ziektekostenverzekeringen voor Nederlanders die naar het buitenland gaan. Wij bieden uitkomst als je niet meer in aanmerking komt voor de Nederlandse basisverzekering. Of als je een tijdelijke verzekering nodig hebt als overbrugging. Je kunt onze verzekering ook gebruiken als aanvulling op je Zwitserse verzekering. Bijvoorbeeld voor kosten die niet onder de Zwitserse basisverzekering vallen.

De voordelen van een OOM ziektekostenverzekering

  • Kies zelf je looptijd.
  • Kies zelf hoe uitgebreid je ziektekostenverzekering moet zijn.
  • Onze Nederlandstalige alarmcentrale staat 24/7 voor je klaar.
  • Als je ook de Nederlandse basisverzekering hebt, krijg je een mooie korting.
  • We hebben ook verschillende andere verzekeringen, zoals een inboedel-, ongevallen- of aansprakelijkheidsverzekering.

 

Wil je meer weten over onze verzekeringen of ben je benieuwd naar de premie? Lees dan hier verder.

Meer informatie

 

OOM Verzekeringen. Voor mensen met ongewone verhalen, die gewoon goed verzekerd willen zijn.

 

De reviews en beoordelingen van OOM Verzekeringen
Naar het Buitenland
10
Naar het Buitenland
8,7
579 beoordelingen