Zorgverzekering in Zweden

Zorgverzekering in Zweden

Zorgverzekering in Zweden

Ga je voor langere tijd naar Zweden? Lees hier hoe het zit met het Zweedse zorgstelsel en hoe je als buitenlander verzekerd kunt zijn voor ziektekosten.

Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen af en toe. Het kan dus zijn dat de informatie niet helemaal actueel en volledig is. Daarom raden wij je aan om altijd te informeren welke regels voor jou van toepassing zijn.

Kijk voor meer informatie op de website van de Zweedse sociale zekerheid Försäkringskassan (in het Zweeds en in het Engels).

Hoe is de zorg in Zweden geregeld?

De kwaliteit van de gezondheidszorg in Zweden is erg hoog. De levensverwachting in Zweden is dan ook één van de hoogste ter wereld.

Zweden heeft een publiek zorgstelsel dat wordt gefinancierd uit belastingen. Iedereen die woont of werkt in Zweden is verzekerd via dit stelsel. Het nationale kantoor voor de sociale zekerheid in Zweden, de Försäkringskassan, zorgt voor de uitvoering en de compensatie van de zorgkosten.

De Försäkeringskasse is verplicht. Je kunt daarnaast ook een aanvullende private verzekering afsluiten. Daarmee kun je eventuele wachttijden omzeilen en privéklinieken bezoeken die niet onder het publieke zorgstelsel vallen. Een klein deel van de Zweden heeft zo’n aanvullende verzekering. Meestal is het publieke zorgstelsel voldoende.

Als je medische zorg nodig hebt, ga je naar een Vardcentral. Dat is een lokaal medisch centrum met artsen, therapeuten, specialisten en verpleegkundigen. Je neemt telefonisch contact op. Een verpleegkundige bespreekt uitgebreid met jou wat je klachten zijn. Kunnen ze je hier niet helpen? Dan word je doorgestuurd naar een (streek)ziekenhuis of een universitair ziekenhuis.

Hoe kun je als buitenlander in Zweden verzekerd zijn?

Iedereen die in Zweden een persoonsnummer heeft en er belasting en/of sociale premies betaalt, heeft recht op publieke gezondheidszorg. Dat geldt dus ook als je als buitenlander in Zweden in loondienst werkt of ondernemer bent.

Ontvang je AOW of een uitkering in Nederland en woon je in Zweden? Neem dan contact op met het CAK.

Verblijf je tijdelijk in Zweden, bijvoorbeeld voor vakantie? Dan heb je met een Europese Gezondheidskaart (EHIC) recht op noodzakelijke medische zorg in Zweden volgens de regels en tarieven die daar gelden. Je kunt de kaart aanvragen bij je Nederlandse zorgverzekeraar. Daarnaast kan het handig zijn om een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

Hoe vraag je een Zweedse ziektekostenverzekering aan?

In Zweden is iedereen met een persoonsnummer verzekerd voor de gezondheidszorg. Je kunt een persoonsnummer aanvragen door langs te gaan bij een kantoor van de Zweedse belastingdienst (Skatteverket). Als je een persoonsnummer hebt, kun je je aanmelden bij de Försäkringskassan. Daarna kun je gebruik maken van de gezondheidszorg.

Soms heb je een zorgverzekering nodig om een persoonsnummer te kunnen aanvragen. Hier kun je in de meeste gevallen een OOM ziektekosten verzekering voor gebruiken.

Onze ziektekostenverzekering voldoet aan de eisen volgens de website van de Zweedse belastingdienst. Maar het is geen garantie. Het verschilt per district hoe strikt je aanvraag wordt beoordeeld. Ook veranderen de regels af en toe.

Deze regels kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Dat je de verzekering voor een minimale periode af moet sluiten (vaak één jaar).
 • Dat er verplicht een dekking moet zijn voor zwangerschap.

Wat vergoedt het publieke zorgstelsel in Zweden?

De Fösäkeringskassan betaalt je zorgkosten, zoals de kosten van je arts, specialist, tandarts en medicijnen. Je moet wel per behandeling een eigen bijdrage betalen, met een maximum per jaar. De zorg is dus niet helemaal gratis.

De eigen bijdrage verschilt per district. De eigen bijdrage voor een bezoek aan de huisarts is ongeveer: 150 tot 300 Zweedse kronen. (€ 14,- tot € 29,-). Voor een bezoek aan de specialist buiten het ziekenhuis: 200 tot 420 Zweedse kronen (€ 19,- tot € 40,-). En voor opname in het ziekenhuis: 100 Zweedse kronen (€ 10,- ) per dag. 

Kinderen en jongeren onder de 20 jaar betalen in de meeste districten geen eigen bijdrage en worden dus gratis behandeld. Ook bij een bevalling hoef je geen eigen bijdrage te betalen.

Belangrijk om te weten

 • Houd rekening met wachttijden voor zorg.
 • Houd rekening met het betalen van de eigen bijdrage als je gebruik maakt van zorg.

Wat valt er onder de Nederlandse basisverzekering?

Het hangt van je persoonlijke situatie af of je verplicht bent om je Nederlandse basisverzekering aan te houden tijdens je verblijf in Zweden.

De Nederlandse basisverzekering vergoedt spoedeisende hulp in de hele wereld. Maar je krijgt nooit meer vergoed dan wat de behandeling in Nederland kost. Het kan dus zijn dat je moet bijbetalen als je in een land verblijft waar de medische zorg duur is, zoals Zweden.

Repatriëring (terugkeer naar Nederland) of evacuatie vanwege een ziekte of ongeval valt niet onder de dekking van de Nederlandse basisverzekering.

Welke oplossing biedt OOM Verzekeringen?

OOM Verzekeringen is er voor mensen met ongewone verhalen, die gewoon goed verzekerd willen zijn. Dus ook voor jouw buitenlandavontuur in Zweden hebben wij een oplossing.

Wij zijn specialist op het gebied van ziektekostenverzekeringen voor Nederlanders die naar het buitenland gaan. Wij bieden uitkomst als je niet meer in aanmerking komt voor de Nederlandse basisverzekering. Of als je een tijdelijke verzekering nodig hebt als overbrugging. Je kunt onze verzekering ook gebruiken als aanvulling op je Nederlandse basisverzekering of op je Zweedse verzekering via Försäkringskassan. Bijvoorbeeld voor kosten die niet onder de basisverzekering of het Zweedse publieke zorgstelsel vallen

De voordelen van een OOM ziektekostenverzekering

 • Kies zelf je looptijd.
 • Kies zelf hoe uitgebreid je ziektekostenverzekering moet zijn.
 • Onze Nederlandstalige hulpcentrale staat 24/7 voor je klaar.
 • Als je ook de Nederlandse basisverzekering hebt, krijg je een mooie korting.
 • We hebben ook verschillende andere verzekeringen, zoals een inboedel-, ongevallen- of aansprakelijkheidsverzekering.


Wil je meer weten over onze verzekeringen of ben je benieuwd naar de premie? Lees dan hier verder.

Meer informatie

 • Contactgegevens van de  Zweedse belastingdienst: Skatteverket
 • Op de website 1177.se vind je per district bij welke zorgverleners je terecht kunt (ook in het Engels). Je kunt vanuit Zweden 1177 ook bellen, als je advies of hulp nodig hebt bij een gezondheidsvraag.


OOM Verzekeringen. Voor mensen met ongewone verhalen, die gewoon goed verzekerd willen zijn.

 

Klantenservice Buitenland

Wij zijn gesloten

Petra
De reviews en beoordelingen van OOM Verzekeringen
Naar het Buitenland
10
Naar het Buitenland
8,8
427 beoordelingen