Zorgverzekering in Duitsland

Verblijft u in Duitsland? Dan hangt het van uw persoonlijke situatie of hoe u verzekerd bent voor ziektekosten.

Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen nogal eens. Wij kunnen dan ook niet garanderen dat deze informatie juist en volledig is. Daarom raden wij aan altijd te informeren welke regels voor u van toepassing zijn.

Kijk voor meer informatie op de site van het Duitse ministerie van Volksgezondheid (in Duits) en van de gezamenlijke ziektekostenverzekeraars (in Duits).

Hoe is de zorg in Duitsland geregeld?

In Duitsland wordt onderscheid gemaakt tussen de publieke ziektekostenverzekering (gesetzliche Krankenversicherung) en de particuliere ziektekostenverzekering (private Krankenversicherung).

De meeste Duitsers zijn verzekerd via de publieke ziektekostenverzekering. De hoogte van de premie is (tot een maximum) afhankelijk van het inkomen. De verzekering wordt afgesloten bij een van de vele ziekenfondsen (Krankenkassen), die de verzekerde zelf mag kiezen.

Werknemers met een hoog inkomen en zelfstandigen kunnen kiezen tussen de publieke ziektekostenverzekering of een particuliere verzekering. De premies van een particuliere verzekering zijn onder andere afhankelijk van de gezondheid en leeftijd van de verzekerde. Is eenmaal gekozen voor een particuliere verzekering, dan is het slechts beperkt mogelijk om over te stappen naar de publieke ziektekostenverzekering..

Sinds 2009 moeten particuliere ziektekostenverzekeraars in Duitsland iedereen accepteren in het zogenoemde ‘basistarief’. De dekking is vergelijkbaar met de publieke ziektekostenverzekering. De premie is afhankelijk van leeftijd. Het basistarief is een noodvoorziening voor wie vanwege een ernstige bestaande kwaal of klacht anders geen particuliere ziektekostenverzekering kan afsluiten.

Het komt ook voor dat patiënten een publieke ziektekostenverzekering hebben én een aanvullende verzekering van een particuliere verzekeraar. 

Hoe kunnen buitenlanders zich verzekeren?

Iedereen die in Duitsland woont, is verplicht zich te verzekeren voor ziektekosten. Dat geldt dus ook voor buitenlanders die zich in Duitsland vestigen. Als u in loondienst werkt, bepaalt uw inkomen of u de publieke ziektekostenverzekering moet afsluiten, of dat u ook voor een particuliere verzekering kunt kiezen. Bent u ondernemer? Dan kunt u altijd kiezen, ongeacht hoe hoog uw inkomen is. In alle andere gevallen moet u de publieke ziektekostenverzekering afsluiten.

Ontvangt u AOW of een uitkering in Nederland en woont u in Duitsland? Neem dan contact op met het CAK.

Verblijft u slechts tijdelijk in Duitsland, bijvoorbeeld voor vakantie? Dan heeft u met een Europese Gezondheidskaart (EHIC) recht op noodzakelijke medische zorg in Duitsland volgens de regels en tarieven die daar gelden. U kunt de kaart aanvragen bij uw Nederlandse zorgverzekeraar. Overigens kan het nog steeds raadzaam zijn om een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

Hoe kan ik een Duitse ziektekostenverzekering aanvragen?

Als u de publieke ziektekostenverzekering moet of wilt afsluiten, dan kunt u zich melden bij de Krankenkasse van uw keuze. Deze int de premies en regelt de ziektekostenverzekering. In de praktijk kunnen de premies en de service (iets) van elkaar verschillen. Bekijk een lijst van alle Krankenkassen (in Duits).

Wat vergoedt de publieke ziektekostenverzekering?

De publieke ziektekostenverzekering omvat in elk geval:

 • huisarts;
 • behandelingen door een medisch specialist;
 • opname en behandeling in een publiek ziekenhuis;
 • medicijnen
 • tandheelkundige zorg (beperkt)

Waar moet ik op letten?

In het algemeen geldt dat de gezondheidzorg in Duitsland van hoog niveau is en dat er geen lange wachtlijsten zijn. Daar staat tegenover dat de kosten van medische zorg doorgaans hoger zijn dan in Nederland. Daarnaast is het verstandig om met het volgende rekening te houden:

 • Voor de publieke ziektekostenverzekering geldt een eigen bijdrage voor opname in het ziekenhuis en voor bijna elke behandeling of medicijn.
 • Uitgesloten van de publieke zorgverzekering zijn onder andere:
  • behandelingen door particuliere zorgaanbieders;
  • betere voorzieningen (zoals een eenpersoonskamer) in een publiek ziekenhuis;
  • alternatieve geneeswijzen;
  • de meeste tandheelkundige zorg;
  • brillen en lenzen voor volwassenen;
  • medische kosten buiten de EU/EER;
  • terugkeer naar Duitsland of evacuatie vanwege ziekte of ongeval in het buitenland.
 • Particuliere verzekeringen van een Duitse verzekeraar bieden meer dekkingsmogelijkheden dan de publieke ziektekostenverzekering en u betaalt meestal geen eigen bijdrage. Maar de premies zijn hoog.

Wat dekt de Nederlandse basisverzekering?

Het hangt van uw persoonlijke situatie af of u verplicht verzekerd blijft op de Nederlandse basisverzekering tijdens uw verblijf in het buitenland.  

De Nederlandse basisverzekering vergoedt spoedeisende hulp in de hele wereld. Maar u krijgt nooit meer vergoed dan wat de behandeling in Nederland kost. Het kan dus zijn dat u moet bijbetalen als u in een land verblijft waar de medische zorg duur is, zoals Duitsland.

Repatriëring (terugkeer naar Nederland) of evacuatie vanwege een ziekte of ongeval is niet gedekt op de Nederlandse basisverzekering.

Welke oplossing biedt OOM Verzekeringen?

OOM Verzekeringen is specialist op het gebied van medische verzekeringen voor langdurig verblijf in het buitenland. Onze verzekeringen bieden uitkomst als u niet meer in aanmerking komt voor de Nederlandse basisverzekering. Ook kunnen onze verzekeringen een aanvulling zijn, bijvoorbeeld voor kosten die niet onder de basisverzekering of de verplichte zorgverzekering in Duitsland vallen.

Wij bieden:

 • keuze uit meerdere dekkingsniveaus;
 • flexibele looptijden;
 • 24/7 toegang tot de Nederlandstalige alarmcentrale;
 • aantrekkelijke korting als u ook de Nederlandse basisverzekering heeft;
 • aanvullende dekkingen, bijvoorbeeld voor inboedel, aansprakelijkheid en ongevallen.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Meer weten?

Heeft u nog vragen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag!

 

Datum laatste wijziging: 13-9-2016