Zorgverzekering Duitsland

Zorgverzekering Duitsland

Zorgverzekering Duitsland

Ga je voor langere tijd naar Duitsland? Lees hier hoe het zit met het Duitse zorgstelsel, wat de Krankenkasse is en hoe je als buitenlander verzekerd kunt zijn voor ziektekosten.

Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen af en toe. Het kan dus zijn dat de informatie niet helemaal actueel en volledig is. Daarom raden wij je aan om altijd te informeren welke regels voor jou van toepassing zijn.

Kijk voor meer informatie op de site van het Duitse ministerie van Volksgezondheid (in Duits) en van de gezamenlijke ziektekostenverzekeraars (in Duits).

Hoe is de zorg in Duitsland geregeld?

De kwaliteit van de gezondheidszorg in Duitsland is hoog en er zijn meestal geen lange wachtlijsten. Er zijn twee soorten ziektekostenverzekeringen: de publieke ziektekostenverzekering (gesetzliche Krankenversicherung) en de particuliere ziektekostenverzekering (private Krankenversicherung).

Publieke ziektekostenverzekering Duitsland

Werk je in loondienst en ligt je inkomen onder een bepaalde inkomensgrens, dan moet je verplicht de publieke ziektekostenverzekering afsluiten. Je mag zelf kiezen bij welk ziekenfonds je de verzekering afsluit. Die heten in Duitsland Krankenkasse.

Als je verplicht verzekerd bent houdt je werkgever de premie in op je salaris. De premie per maand is (tot een maximum) afhankelijk van je inkomen. Je werkgever betaalt ook een deel van de premie aan de Krankenkasse.

Particuliere ziektekostenverzekering Duitsland

Verdien je boven de inkomensgrens of ben je zelfstandige? Dan mag je zelf kiezen tussen de publieke ziektekostenverzekering en een particuliere verzekering. Als je eenmaal gekozen hebt voor een particuliere verzekering, dan kun je niet makkelijk meer overstappen naar een publieke ziektekostenverzekering.

Particuliere ziektekostenverzekeringen van Duitse verzekeraars hebben een uitgebreidere dekking dan de publieke verzekering. Je hoeft meestal geen eigen bijdrage te betalen voor een behandeling.

De premies per maand zijn wel een stuk hoger. Ze zijn afhankelijk van je gezondheid en je leeftijd. Ook kun je geweigerd worden.

Als je een publieke ziektekostenverzekering bij een Krankenkasse hebt, kun je ook een aanvullende verzekering afsluiten bij een particuliere verzekeraar.

Zorgverzekering Duitsland: Hoe kun je als buitenlander in Duitsland verzekerd zijn?

Is een ziektekostenverzekering verplicht of vrijwillig? Het antwoord: als je ingeschreven staat in Duitsland, moet je verplicht een ziektekostenverzekering in Duitsland afsluiten.

Ontvang je AOW of een uitkering in Nederland en woon je in Duitsland? Neem dan contact op met het CAK.

Verblijf je tijdelijk in Duitsland, bijvoorbeeld voor vakantie? Dan heb je met een Europese Gezondheidskaart (EHIC) recht op noodzakelijke medische zorg in Duitsland volgens de regels en tarieven die daar gelden. Je kunt de kaart aanvragen bij je Nederlandse zorgverzekeraar. Daarnaast kan het handig zijn om een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

Hoe vraag je een zorgverzekering Duitsland aan?

Wil je de publieke ziektekostenverzekering afsluiten of ben je dat verplicht? Kies dan een Krankenkasse uit en meld je daar.

De Krankenkasse int de premies en regelt de ziektekostenverzekering. Soms zijn er kleine verschillen tussen de premies en de service van de Krankenkassen. Bekijk een lijst van alle Krankenkassen (in het Duits).

Wat vergoedt de Duitse publieke ziektekostenverzekering?

De publieke ziektekostenverzekering vergoedt de volgende kosten:

 • huisarts;
 • behandelingen door een medisch specialist;
 • opname en behandeling in een publiek ziekenhuis;
 • medicijnen;
 • tandheelkundige zorg (beperkt)


Je moet voor elke ziekenhuisopname en voor bijna elke behandeling of elk geneesmiddel een eigen bijdrage betalen.

Belangrijk om te weten over ziektekostenverzekering Duitsland

 • De kosten van de medische zorg zijn meestal hoger dan in Nederland
 • De publieke zorgverzekering vergoedt niet:
  • behandelingen door particuliere zorgaanbieders;
  • betere voorzieningen (zoals een eenpersoonskamer) in een publiek ziekenhuis;
  • alternatieve geneeswijzen;
  • brillen en lenzen voor volwassenen;
  • medische kosten buiten de EU/EER;
  • terugkeer naar Duitsland of evacuatie vanwege ziekte of ongeval in het buitenland.

Wat valt er onder de Nederlandse basisverzekering?

Het hangt van je persoonlijke situatie af of je verplicht bent om je Nederlandse basisverzekering aan te houden tijdens je verblijf in Duitsland. De Nederlandse basisverzekering vergoedt spoedeisende hulp in de hele wereld. Maar je krijgt nooit meer vergoed dan wat de behandeling in Nederland kost. Het kan dus zijn dat je moet bijbetalen als je in een land verblijft waar de medische zorg duur is, zoals Duitsland.

Repatriëring (terugkeer naar Nederland) of evacuatie vanwege een ziekte of ongeval valt niet onder de dekking van de Nederlandse basisverzekering.

OOM Verzekeringen is er voor mensen met ongewone verhalen, die gewoon goed verzekerd willen zijn. Dus ook voor jouw buitenlandavontuur in Duitsland hebben wij een oplossing.

Wij zijn specialist op het gebied van ziektekostenverzekeringen voor Nederlanders die naar het buitenland gaan. Wij bieden uitkomst als je niet meer in aanmerking komt voor de Nederlandse basisverzekering. Je kunt onze verzekering ook gebruiken als aanvulling op je Nederlandse basisverzekering of op je Duitse publieke ziektekostenverzekering (Krankenkasse). Bijvoorbeeld voor kosten die niet onder de basisverzekering of de Duitse publieke ziektekostenverzekering vallen.

Voordelen van OOM's zorgverzekering Duitsland

 • Kies zelf je looptijd.
 • Kies zelf hoe uitgebreid je ziektekostenverzekering moet zijn.
 • Onze Nederlandstalige hulpcentrale staat 24/7 voor je klaar.
 • Als je ook de Nederlandse basisverzekering hebt, krijg je een mooie korting.
 • We hebben ook verschillende andere verzekeringen, zoals een inboedel-, ongevallen- of aansprakelijkheidsverzekering.


Wil je meer weten over onze verzekeringen of ben je benieuwd naar de premie? Bekijk alle buitenlandverzekeringen.

Meer informatie over zorg in Duitsland

Klantenservice Buitenland

Wij zijn gesloten

Petra
Reviews en beoordelingen van OOM Verzekeringen
Naar het Buitenland
10
Naar het Buitenland
8,8
431 beoordelingen