Uitschrijven Nederland bij emigratie? Zó zit het met je ziektekostenverzekering

Ga jij emigreren? Als je je uitschrijft in Nederland, dan kan je recht op de Nederlandse basisverzekering komen te vervallen. In plaats daarvan kun je een ziektekostenverzekering afsluiten. We leggen uit hoe dit precies zit.

Uitgeschreven? Dan vervalt je basisverzekering

Ga je wonen of werken in het buitenland, dan heeft dit meestal gevolgen voor je Nederlandse zorgverzekering. Jouw persoonlijke situatie bepaalt of je verzekerd kan blijven. Dien jij jezelf uit te schrijven in Nederland? Dan kan je vanaf dat moment jouw Nederlandse zorgverzekering stopzetten. Dit betekent dat je niet langer gedekt bent voor medische kosten in Nederland of in het buitenland. Als expat moet je daarom zelf zorgen voor een passende ziektekostenverzekering.

Gezin In Het Buitenland

Waarom een ziektekostenverzekering na uitschrijving Nederland?

Van onverwachte medische kosten tot noodsituaties in het buitenland: een ziektekostenverzekering verzekert snelle toegang tot medische zorg wanneer je die nodig hebt. Dit is waarom een ziektekostenverzekering altijd een goed idee is:

 1. Snelle en efficiënte hulp
  Als je ziek wordt en het niet over gaat, wil je dat soms checken bij je dokter. En heb je een noodgeval? Dan telt elke seconde. Met een goede ziektekostenverzekering krijg je snel en doeltreffend hulp, zelfs als je in een land bent waar je de taal (nog) niet spreekt.
 2. Toegang tot kwaliteitszorg
  Met een goede ziektekostenverzekering heb je toegang tot hoogwaardige medische zorg, waar je ook bent. Precies zoals je dat gewend was voordat je je uitschreef uit Nederland en emigreerde.
 3. Gemoedsrust
  Je uitschrijven uit Nederland en emigreren naar een nieuw land brengt al genoeg onzekerheid met zich mee. Een ziektekostenverzekering geeft je een stukje gemoedsrust. Je weet dat je gedekt bent en dat je de zorg kunt krijgen die je nodig hebt.
 4. Naleving van wet- en regelgeving
  In sommige landen is het wettelijk verplicht om een ziektekostenverzekering te hebben als expat. Als je die niet hebt, kan dat in het ergste geval leiden tot juridische problemen of zelfs je verblijfsstatus in gevaar brengen.
 5. Financiële bescherming
  Medische zorg kan in het buitenland duur zijn. Met de juiste verzekering voorkom je dat de rekeningen zich opstapelen. 

Onze ziektekostenverzekering voor expats

Wat een ziektekostenverzekering precies vergoedt, hangt af van de verzekering die je afsluit. Bij OOM bieden we 2 ziektekostenverzekeringen aan: een voor als je tijdelijk in het buitenland werkt, en een voor als je een langere tijd weg bent. Beide verzekeringen bieden genoeg dekking als je je uitschrijft uit Nederland.

Tijdelijk in het Buitenland-verzekering

De OOM Tijdelijk in het Buitenland-verzekering biedt dekking voor als je voor maximaal 2 jaar naar het buitenland emigreert. 

Voordelen van deze verzekering:

 • Wereldwijde dekking, ook als je af en toe in Nederland bent
 • Keuze uit 3 verschillende ziektekostendekkingen
 • SOS-dekking inbegrepen
 • Mogelijkheid tot extra dekking voor reizen, inboedel en rechtsbijstand
 • Wil je je weer inschrijven in Nederland? Stop je verzekering op elk moment
Wonen in het Buitenland-verzekering

De OOM Wonen in het Buitenland-verzekering biedt dekking voor als je voor onbepaalde tijd naar het buitenland emigreert.

Voordelen van deze verzekering:

 • Wereldwijde dekking, ook als je af en toe in Nederland bent
 • Keuze uit 3 verschillende ziektekostendekkingen
 • SOS-dekking inbegrepen
 • Mogelijkheid tot extra dekking voor reizen, inboedel en rechtsbijstand
 • Wil je je weer inschrijven in Nederland? Stop je verzekering op elk moment
5 tips voor als je gaat werken in het buitenland
Het balletje rolde helemaal naar Japan
Wat vergoedt een ziektekostenverzekering?