Ik ga in het buitenland studeren of stage lopen

Ga je voor studie naar het buitenland? Dan moet je meestal de Nederlandse basisverzekering voor zorgkosten aanhouden. Maar dat kan anders zijn als je werkt naast je studie óf als je 30 jaar of ouder bent.

Student jonger dan 30 jaar: basisverzekering aanhouden

Ben je jonger dan 30 jaar en ga je voor studie naar het buitenland? Dan moet je de Nederlandse basisverzekering voor zorgkosten aanhouden.

Student 30 jaar of ouder; duur van je verblijf is bepalend

Als je 30 jaar of ouder bent en voor studie naar het buitenland gaat, dan geldt het volgende:

  • Verblijf je korter dan één jaar in het buitenland? Dan blijf je verzekerd op de Nederlandse basisverzekering.
  • Verblijf je langer dan een jaar in het buitenland? Dan kom je meestal niet meer in aanmerking voor de Nederlandse basisverzekering, tenzij je verblijf in het buitenland niet ‘duurzaam’ is.

Stage of werken naast je studie: geen basisverzekering

Ga je naast je studie  werken of volg je een betaalde stage in het buitenland? Dan kom je niet meer in aanmerking voor de Nederlandse basisverzekering. Je leeftijd maakt daarbij geen verschil.

De basisverzekering in het buitenland

De basisverzekering vergoedt wereldwijd je kosten voor onvoorziene noodzakelijke zorg. Houd er wel rekening mee dat de vergoeding uitgaat van wat de behandeling in Nederland kost. In sommige landen is de medische zorg veel duurder dan in Nederland. Het kan dus zijn dat je moet bijbetalen.

Repatriëring (terugkeer naar Nederland vanwege ziekte, ongeval of overlijden) is niet gedekt op de basisverzekering. Je krijgt dus geen vergoeding als je naar Nederland of een ander land moet voor een medische behandeling.

Wat biedt OOM Verzekeringen?

OOM Verzekeringen biedt geen Nederlandse basisverzekering aan. Wij bieden juist uitkomst als je niet (meer) in aanmerking komt voor de basisverzekering. Speciaal voor jou is er de OOM Studeren in het Buitenland-verzekering.

Ben je 30 jaar of ouder en kom je tijdens je studie in het buitenland niet in aanmerking voor de Nederlandse basisverzekering? Dan is er voor jou de OOM Tijdelijk in het Buitenland-verzekering.

Onze verzekeringen kunnen ook een aanvulling zijn als je de basisverzekering moet aanhouden. Bijvoorbeeld om je te verzekeren voor repatriëring (terugkeer naar Nederland vanwege ziekte, ongeval of overlijden) of andere kosten die niet onder de basisverzekering vallen.

Wat als je twijfelt

Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen nogal eens. Wil je weten of  je verplicht de Nederlandse basisverzekering moet aanhouden? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Meer informatie