Kamers met Aandacht: Een brug naar een betere toekomst

Kamers met Aandacht: Een brug naar een betere toekomst

Als je denkt aan je jeugd, herinner je je waarschijnlijk nog de spanning en opwinding die je voelde voor de toekomst die voor je ligt. Een toekomst waarin alles nog open staat en mogelijk lijkt. Maar voor sommige jongeren is deze overgang naar volwassenheid een uitdaging die hen kwetsbaar maakt voor bijvoorbeeld dakloosheid of financiële problemen. Het is dit dilemma wat Bianca van der Neut - oprichtster van stichting Kamers met Aandacht - heeft gemotiveerd om een stichting te creëren die hierop in springt. 

Begeleiding bij de overstap naar zelfstandigheid

Bianca heeft jarenlang in de jeugdzorg gewerkt. Ze legt uit hoe haar ervaring in de jeugdzorg haar inspireerde. “Wat ik vaak zag, is dat jongeren met 18 jaar uitstroomden en dan niet op hun pootjes terecht kwamen. Dus na een half jaar of een jaar, namen die weer contact met ons op voor hulp. Omdat ze óf in de financiële problemen waren gekomen óf hun woonruimte waren kwijtgeraakt, en geen vangnet beschikbaar hadden om op terug te vallen. Bianca voelde de noodzaak om deze overgang naar zelfstandigheid beter te begeleiden. Zo werd stichting Kamers met Aandacht geboren. 

Een stichting met een duidelijk doel

Het doel van de stichting is helder: het werven van kamers bij particulieren in huur- en koopwoningen en die matchen met jongeren die dreigend dakloos zijn of al op de bank slapen bij vrienden of familie.  Bianca benadrukt dat het niet alleen gaat om het bieden van een dak boven het hoofd, maar ook om het bieden van een ondersteunend netwerk.Het gaat om het creëren van een omgeving waarin jongeren kunnen gedijen en groeien. Een Kamer met Aandacht is een kamer waar jongeren die uit een kwetsbare positie komen op zichzelf gaan wonen maar waarbij er toch iemand in de buurt is die een oogje in het zeil houdt. We combineren betaalbaar wonen met passende begeleiding.”

Bijzondere kamers met aandacht

Kamers met Aandacht werft verschillende soorten kamers. Het meest voorkomende is bij particulieren in huis, die in een eengezinswoning of appartement wonen en een kamer over hebben. Maar er zijn ook een paar bijzondere kamers met aandacht, bijvoorbeeld de huizen met aandacht. Dit is vergelijkbaar met een studentenhuis waar jongeren wonen, samen met andere jongeren, die ook wel aandacht bieden. De meest bijzondere kamers zijn de tuinkamers met aandacht. Dat zijn de vijf tiny houses van Kamers met Aandacht die bij mensen in de tuin zijn geplaatst.

Tiny houses in de tuin

Bianca vertelt hoe de tuinkamers met aandacht zijn ontstaan. “We zijn gestart met tuinkamers met aandacht, omdat ik in het eerste jaar dat ik begon met de organisatie, eigenlijk heel veel mensen tegenkwam die zeiden: “Die ruimte heb ik niet” of “Dat vind ik toch een beetje te veel van mijn privacy inleveren. Maar ik heb een hele grote tuin, en die mag je van mij prima gebruiken om daar een tiny house te plaatsen."

Een goede match is alles

Belangrijk bij kamers met aandacht is dat de match goed is. Sommige jongeren vinden het fijn om bij iemand in huis te wonen en anderen vinden het fijner om hun eigen voorzieningen te hebben. Dan is zo'n tiny house bij iemand in de tuin, waarbij je wel je eigen badkamer hebt en je eigen keuken, ideaal. Zo heeft de jongere én eigen voorzieningen én de aandacht waar behoefte aan is. 

Een plan op maat voor iedere jongere

De diversiteit aan kamers stelt Bianca en haar team in staat om op maat gemaakte oplossingen te bieden die passen bij de behoeften van elke jongere. De betrokkenheid van Kamers met Aandacht stopt niet bij het vinden van een kamer; ze blijven gedurende het hele huurcontract betrokken om ervoor te zorgen dat verhuurders en huurders de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

Een verzekering die ontzorgt

Het succes van Kamers met Aandacht zou niet mogelijk zijn zonder partners zoals OOM Verzekeringen. Bianca benadrukt hoe OOM Verzekeringen een cruciale rol speelt in het ontzorgen van de stichting. “Wat fijn is aan de tiny house-verzekering van OOM, is dat het ontzorgt. Want mocht er onverhoopt iets met de woning gebeuren dan weten we dat we de jongeren weer een nieuwe plek kunnen bieden. ”De samenwerking met OOM Verzekeringen betekent niet alleen dat de tuinkamers met aandacht goed zijn verzekerd, maar ook dat verhuurders en huurders gemoedsrust hebben.”

De enige de tiny houses verzekert

“Bovendien kreeg ik OOM geadviseerd door andere tiny house bewoners, omdat zij een prettige ervaring hadden en omdat OOM de enige is die tiny houses verzekert. Dat bleek ook uit de kennis die OOM heeft, vertelt Bianca verder. “Zo adviseerden ze mij over de juiste sloten en het aanschaffen van blusapparatuur. Ik ben enorm blij dat OOM ons in staat heeft gesteld om Tuinkamers met aandacht te realiseren. ”

Het ultieme doel

Voor Bianca is het ultieme doel van Kamers met Aandacht duidelijk: een wereld waarin elke jongere die uit de jeugdzorg komt of dakloos is de ondersteuning en kansen krijgt die ze verdienen. “Dat zij vanuit een kwetsbare positie uitgroeien tot een stabiele, gezonde en gelukkige volwassene. En met de juiste partners aan onze zijde, komt die wereld elke dag een stapje dichterbij.” 

Wil je meer weten over Kamers met Aandacht, bekijk dan https://kamersmetaandacht.nl/  

Meer blogs

Verzekeringsadviseur Dick Boereboom over waarom hij voor OOM kiest
Peter Ludovici over de brand bij strandpaviljoen Blue Lagoon