Ga je voor langere tijd naar Australië? Lees hier hoe het zit met het Australische zorgstelsel en hoe je als buitenlander verzekerd kunt zijn voor ziektekosten.
Zorgverzekering in Australië
Meer informatieZorgverzekering in Australië
Op deze pagina
- Hoe is de zorg in Australië geregeld?
- Hoe kun je als buitenlander in Australië verzekerd zijn?
- Hoe vraag je Medicare aan?
- Wat vergoedt Medicare?
- Belangrijk om te weten over Medicare
- Wat valt er onder de Nederlandse basisverzekering?
- Welke oplossing biedt OOM Verzekeringen?
- De voordelen van een OOM ziektekostenverzekering
Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen af en toe. Het kan dus zijn dat de informatie niet helemaal actueel en volledig is. Daarom raden wij je aan om altijd te informeren welke regels voor jou van toepassing zijn.
Kijk voor meer informatie op de website van het Australische ministerie van Volksgezondheid (in het Engels).
Hoe is de zorg in Australië geregeld?
Australië heeft een publiek zorgstelsel: Medicare. Het wordt gefinancierd door de overheid. Inwoners betalen eraan mee via een belastingtoeslag (medicare levy).
Als je een laag inkomen hebt hoef je geen belastingtoeslag te betalen. Heb je een hoog inkomen en heb je geen particuliere verzekering, dan betaal je juist een hogere toeslag.
Voor de kosten van medicijnen is er een apart systeem: Pharmaceutical Benefits Scheme (PBS). Het is een programma van de Australische overheid dat de kosten van de meeste medicijnen (gedeeltelijk) vergoedt.
Hoe kun je als buitenlander in Australië verzekerd zijn?
Verblijf je in Australië met een permanente verblijfsvergunning (permanent resident permit)? Dan val je onder Medicare.
Medicare is ook toegankelijk voor Nederlandse studenten die met een studentenvisum naar Australië komen. Daarnaast ben je als student verplicht een OSHC (Overseas Student Health Cover) af te sluiten. Dat kan bijvoorbeeld via je onderwijsinstelling in Australië. Kijk voor meer informatie op de website van de Australische overheid (in het Engels).
Australië heeft met een aantal landen, waaronder Nederland, een overeenkomst afgesloten. Reizigers uit die landen komen ook tijdens een kort verblijf in Australië in aanmerking voor Medicare en het Pharmaceutical Benefits Scheme.
Hoe vraag je Medicare aan?
Heb je een permanente verblijfsvergunning? Meld je dan na aankomst in Australië bij een Medicarekantoor. Het duurt ongeveer tien dagen voor je aanvraag is verwerkt.
Verblijf je tijdelijk in Australië, bijvoorbeeld voor vakantie? Dan heb je met een European Health Insurance Card (EHIC) beperkt recht op medische zorg vanuit Medicare. Je kunt de kaart aanvragen bij je Nederlandse zorgverzekeraar. Meld je na aankomst in Australië met je EHIC bij een Medicare kantoor. Daarnaast kan het handig zijn om een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.
Wat vergoedt Medicare?
Als je als buitenlander een permanente verblijfsvergunning hebt, kom je in aanmerking voor de vergoeding van:
- (een deel van) de kosten van huisarts en medisch specialist;
- de kosten van de behandeling en het verblijf in een publiek ziekenhuis;
- een deel van de kosten van bepaalde medicijnen.
Ben je tijdelijk in Australië, dan heb je met je EHIC recht op medisch noodzakelijke zorg, bijvoorbeeld bij ziekte of een ongeval. Je kwaal of klacht moet tijdens je verblijf in Australië zijn ontstaan en de behandeling kan niet wachten tot je weer terug bent in Nederland.
Belangrijk om te weten over Medicare
- Medicare is geen vervanging voor een reisverzekering met medische dekking of een aanvullende ziektekostenverzekering.
- Vooral voor reizigers zonder permanente verblijfsvergunning biedt Medicare een heel beperkte dekking.
- De kosten van behandeling of verblijf in een particulier ziekenhuis worden niet vergoed.
- Medicare vergoedt niet: kraamzorg, ambulancevervoer, tandarts, fysiotherapie, protheses, brillen, contactlenzen en gehoorapparaten.
- Medicare vergoedt alleen medische zorg in Australië en een beperkt aantal andere landen. Als je buiten Australië reist, kan het dus zijn dat je niet verzekerd bent.
Wat valt er onder de Nederlandse basisverzekering?
Het hangt van je persoonlijke situatie af of je verplicht bent om je Nederlandse basisverzekering aan te houden tijdens je verblijf in Australië.
De Nederlandse basisverzekering vergoedt spoedeisende hulp in de hele wereld. Maar je krijgt nooit meer vergoed dan wat de behandeling in Nederland kost. Het kan dus zijn dat je moet bijbetalen als je in een land verblijft waar de medische zorg duur is, zoals Australië.
Repatriëring (terugkeer naar Nederland) of evacuatie vanwege een ziekte of ongeval valt niet onder de dekking van de Nederlandse basisverzekering.
Welke oplossing biedt OOM Verzekeringen?
OOM Verzekeringen is er voor mensen met ongewone verhalen, die gewoon goed verzekerd willen zijn. Dus ook voor jouw buitenlandavontuur in Australië hebben wij een oplossing.
Wij zijn specialist op het gebied van ziektekostenverzekeringen voor Nederlanders die naar het buitenland gaan. Wij bieden uitkomst als je niet meer in aanmerking komt voor de Nederlandse basisverzekering. Je kunt onze verzekering ook gebruiken als aanvulling op je Nederlandse basisverzekering of op Medicare. Bijvoorbeeld voor kosten die niet onder de basisverzekering of Medicare vallen.
De voordelen van een OOM ziektekostenverzekering
- Kies zelf je looptijd.
- Kies zelf hoe uitgebreid je ziektekostenverzekering moet zijn.
- Onze Nederlandstalige alarmcentrale staat 24/7 voor je klaar.
- Als je ook de Nederlandse basisverzekering hebt, krijg je een mooie korting.
- We hebben ook verschillende andere verzekeringen zoals: zoals een inboedel-, ongevallen- of aansprakelijkheidsverzekering.
Wil je meer weten over onze verzekeringen of ben je benieuwd naar de premie? Lees dan hier verder.
Meer informatie
- Kijk voor meer informatie op de website van de Australische overheid over Gezondheidszorg bij tijdelijk verblijf in Australië (Engels).
OOM Verzekeringen. Voor mensen met ongewone verhalen, die gewoon goed verzekerd willen zijn.
Klantenservice Buitenland
Wij zijn gesloten