Ik ga een buitenlands kind adopteren

Adopteert u een buitenlands kind? Dan is het uitgangspunt dat u uw adoptiekind verzekert op de Nederlandse basisverzekering vanaf het moment dat de adoptie formeel rond is. Het maakt daarbij niet uit of uw adoptiekind al in Nederland of nog in het land van herkomst is.

De basisverzekering voor uw adoptiekind

Tot 18 jaar kunt u uw adoptiekind gratis meeverzekeren op uw Nederlandse basisverzekering voor zorgkosten.

De zorgverzekeraar is verplicht uw adoptiekind te accepteren. Maar in de praktijk blijkt dat niet alle zorgverzekeraars doen dat zolang uw adoptiekind nog niet is ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Het kan dus zijn dat het u niet lukt om uw adoptiekind te verzekeren.

Wat biedt OOM Verzekeringen?

Lukt het u niet om voor uw adoptiekind de basisverzekering af te sluiten? Dan kunt u bij ons onder voorwaarden de OOM Tijdelijk in het Buitenland-verzekering afsluiten. Nadat uw adoptiekind is meeverzekerd op uw basisverzekering, kunt u de verzekering bij ons met terugwerkende kracht beëindigen. 

Wat als u twijfelt?

Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen nogal eens. Wilt u weten wat in uw situatie de regels zijn voor de Nederlandse basisverzekering? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Meer informatie