Het Nederlandse zorgstelsel

Wie in Nederland woont of werkt, moet meestal verplicht de Nederlandse basisverzekering afsluiten.  Deze verzekering dekt de kosten voor standaard medische zorg, zoals huisarts, ziekenhuis en apotheek. U kunt de basisverzekering afsluiten bij een van de  Nederlandse zorgverzekeraars.

Wat biedt OOM Verzekeringen?

OOM Verzekeringen biedt geen basisverzekering aan. Onze verzekeringen bieden juist uitkomst als u (nog) niet in aanmerking komt voor de basisverzekering.

Acceptatieplicht

Moet u de Nederlandse basisverzekering afsluiten? Dan mag de zorgverzekeraar u niet weigeren vanwege bijvoorbeeld uw leeftijd of gezondheid. De Nederlandse overheid bepaalt welke zorg onder de basisverzekering valt. De premie verschilt per verzekeraar.

Kinderen

Kinderen tot 18 jaar worden gratis meeverzekerd op de basisverzekering van een van de ouders. Voor kinderen geldt geen eigen risico.

Eigen risico en eigen bijdrage

Voor de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico. Het eigen risico geldt niet voor bijvoorbeeld de huisarts. Het kan ook zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen, bijvoorbeeld voor sommige medicijnen of kraamzorg.

Zorgtoeslag

Soms kunt u zorgtoeslag krijgen, een bijdrage in de kosten van uw Nederlandse basisverzekering. OOM Verzekeringen biedt geen Nederlandse basisverzekering aan; u krijgt dus geen zorgtoeslag als u bij ons een verzekering afsluit. 

Aanvullende verzekering

U kunt bij de zorgverzekeraar een aanvullende verzekering afsluiten voor zorg die niet onder de basisverzekering valt. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en de tandarts. De aanvullende verzekering is niet verplicht. De zorgverzekeraar mag u weigeren voor een aanvullende verzekering.