Mijn partner/gezin komt naar Nederland

Komt uw partner of gezin vanuit het buitenland voor lange tijd of definitief naar Nederland? Dan moeten uw gezinsleden zich verzekeren voor ziektekosten in Nederland totdat zij de verplichte basisverzekering voor zorgkosten kunnen afsluiten.

Partner- of gezinshereniging: verplichte basisverzekering

Als uw buitenlandse partner of kinderen zich in Nederland vestigen, moeten zij  de basisverzekering afsluiten. Dat is een verplichte zorgverzekering voor wie in Nederland woont of werkt.

Voor het aanvragen van de basisverzekering is in veel gevallen een verblijfsvergunning vereist. In de praktijk kan het enige tijd duren voordat uw partner of kinderen een verblijfsvergunning hebben. Tot die tijd moeten zijn zich op een andere manier verzekeren voor medische kosten in Nederland.

Wat biedt OOM Verzekeringen?

OOM Verzekeringen biedt geen basisverzekering aan. Onze verzekeringen bieden juist uitkomst voor wie (nog) niet in aanmerking komt voor de basisverzekering.

Komen uw gezinsleden naar Nederland en kunnen zij nog geen basisverzekering afsluiten? Dan kunt u uw partner en kinderen met de OOM Schengen Visitor-verzekering verzekeren voor onvoorziene medische kosten.

Nadat uw partner of gezinsleden de verplichte Nederlandse basisverzekering hebben afgesloten, kunt u deze verzekering met terugwerkende kracht beëindigen. U krijgt al betaalde premie terug.

Wat als u twijfelt?

Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen nogal eens. Wilt u weten wat in uw situatie de regels zijn voor de Nederlandse basisverzekering? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Meer informatie