Ik ontvang een buitenlandse au pair

Ik krijg een buitenlandse au pair

Neemt u als gastgezin een buitenlandse au pair in huis? Dan geldt in de meeste gevallen dat zij de Nederlandse basisverzekering voor zorgkosten moet afsluiten.

Basisverzekering niet altijd voldoende

Neemt u als gastgezin een buitenlandse au pair in huis? Dan hebt u volgens de wet een zorgplicht. U moet er onder andere voor zorgen dat uw au pair goed verzekerd is.

Houd er rekening mee dat niet alle medische kosten waarmee uw au pair te maken kan krijgen onder de basisverzekering vallen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de tandarts en de kosten van repatriëring (terugkeer naar het land van herkomst om medische redenen of vanwege overlijden).

Wat biedt OOM Verzekeringen?

Als je de basisverzekering niet kunt sluiten en je bent in het land van herkomst ook niet verplicht verzekerd of onvoldoende verzekerd, dan moet je zelf voor een verzekering zorgen. Dit kan bij OOM Verzekeringen.

• Voor studenten tot en met 29 jaar bieden wij de OOM Studying in the Netherlands Insurance. Als je geen extra ziektekostendekking nodig hebt, dan kun je ook alleen het SOS & Schadepakket aanvragen. Dit pakket bevat een reis-, inboedel-, ongevallen-, rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekering.
• Voor studenten van 30 jaar en ouder bieden wij de OOM Schengen Visitor-verzekering (maximale looptijd 6 maanden) of de OOM Voorlopig Verblijf Nederland-verzekering (maximale looptijd 12 maanden).

Wat als u twijfelt?

Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen nogal eens. Wilt u weten wat in uw situatie de regels zijn voor de Nederlandse basisverzekering? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Meer informatie