Ik ga in Nederland werken

Komt u naar Nederland om te werken? Dan moet u meestal de Nederlandse basisverzekering voor zorgkosten afsluiten. Tenzij u uit de EU, EER of een verdragsland komt én in Nederland bent gedetacheerd.

Werken in Nederland: verplichte basisverzekering

Als je naast je studie ook in loondienst gaat werken en je draagt in Nederland sociale premies af, dan ben je verplicht de basisverzekering te sluiten. Dit kan dus ook het geval zijn als je stage gaat lopen en een stagevergoeding krijgt.

Uitzondering: gedetacheerd vanuit EU, EER of verdragsland

Bent u door uw werkgever tijdelijk in Nederland gedetacheerd? En komt u uit de EU, EER of verdragsland? Dan blijft u verzekerd volgens de regels in uw land van herkomst. U komt dan dus niet in aanmerking voor de Nederlandse basisverzekering. Meer informatie hierover vindt u op de site van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Gezinsleden

Voor uw partner en uw kinderen kunnen andere regels gelden dan voor u. Wij raden u aan hierover contact op te nemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Wat biedt OOM Verzekeringen?

OOM Verzekeringen biedt geen basisverzekering aan. Onze verzekeringen bieden juist uitkomst als u (nog) niet in aanmerking komt voor de basisverzekering. Speciaal voor u is er de OOM Voorlopig Verblijf Nederland-verzekering.

Wat als u twijfelt?

Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen nogal eens. Wilt u weten of u verplicht de Nederlandse basisverzekering moet afsluiten? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Meer informatie