De Nederlandse basisverzekering

Als u naar Nederland komt, dan bent u in sommige gevallen verplicht een Nederlandse ziektekostenverzekering af te sluiten (de basisverzekering). Maar dat hoeft niet altijd. De regelgeving hierover is complex. Daarom hebben we de hoofdlijnen voor u op een rij gezet. Wij raden u ook aan om altijd navraag te doen bij uw eigen zorgverzekeraar.

Wat is de basisverzekering?

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een zorgverzekering hebben. De basisverzekering dekt de belangrijkste zorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Daarnaast kan een aanvullende verzekering worden afgesloten. Bijvoorbeeld voor tandarts, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. De basisverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering niet.

OOM Verzekeringen is geen basisverzekeraar

OOM Verzekeringen biedt zelf geen basisverzekering aan. Wij zijn een particuliere ziektekostenverzekeraar. Wij bieden ziektekostenverzekeringen voor mensen die naar Nederland komen, maar (nog) geen recht hebben op de basisverzekering.

Valt u onder de basisverzekering?

Of uw komst naar Nederland gevolgen heeft voor de basisverzekering, hangt af van u persoonlijke situatie. Hieronder vindt u een aantal situaties:

Het is onmogelijk om alle denkbare situaties te beschrijven. Herkent u zich niet in een van de bovenstaande situaties? Of weet u niet zeker of de informatie op u van toepassing is? Leg uw situatie dan voor aan de afdeling buitenland van het Zorginstituut Nederland.

Lees meer over: