Ik woon in Nederland, maar werk in het buitenland

Gaat u in het buitenland werken maar blijft u in Nederland wonen? Dan hangt het van uw persoonlijke situatie af of u de Nederlandse basisverzekering moet aanhouden.

Wanneer de basisverzekering opzeggen?

  • uitsluitend voor een buitenlandse werkgever in het buitenland werkt;
  • voor een Nederlandse werkgever in het buitenland werkt, maar niet bent gedetacheerd.;
  • voor een buitenlandse werkgever in het buitenland werkt én in Nederland werkt, maar uw werktijd in Nederland minder dan 25% is;

Wanneer de basisverzekering aanhouden?

  • voor een Nederlandse werkgever in het buitenland én in Nederland werkt;
  • door een Nederlandse werkgever in het buitenland bent gedetacheerd;
  • voor een buitenlandse werkgever in het buitenland én in Nederland werkt én uw werktijd in Nederland 25% of meer is;

Verdragspolis

Woont u in Nederland en werkt u in de EU, EER of verdragsland? En komt u niet meer in aanmerking voor de basisverzekering? Dan kunt u bij zorgverzekeraar CZ een verdragspolis afsluiten. Hiermee heeft u in Nederland recht op medische zorg volgens de voorwaarden van de basisverzekering. U betaalt geen premie maar heeft wel een eigen risico.

Gezinsleden

Voor uw partner en uw kinderen kunnen andere regels gelden dan voor u. Wij raden u aan hierover contact op te nemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Wat biedt OOM Verzekeringen?

OOM Verzekeringen biedt geen Nederlandse basisverzekering aan. Wij bieden juist uitkomst als u niet (meer) in aanmerking komt voor de basisverzekering. Bijvoorbeeld met de:

Onze verzekeringen kunnen ook een aanvulling zijn als u de basisverzekering moet aanhouden. Bijvoorbeeld om u te verzekeren voor repatriëring (terugkeer naar Nederland vanwege ziekte, ongeval of overlijden) of andere kosten die niet onder de basisverzekering vallen.

Wat als u twijfelt?

Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen nogal eens. Wilt u weten of  u verplicht de Nederlandse basisverzekering moet aanhouden? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).