Gaat u in het buitenland werken? Dan kunt u meestal niet uw Nederlandse basisverzekering voor zorgkosten aanhouden. Maar er zijn uitzonderingen.
Ik ga in het buitenland werken
Op deze pagina
- Werken in het buitenland: meestal geen basisverzekering
- Uitzondering: u blijft in Nederland wonen
- Uitzondering: gedetacheerd in EU, EER of verdragsland
- Uitzondering: u bent uitgezonden als ambtenaar/diplomaat
- Gezinsleden
- De basisverzekering in het buitenland
- Wat biedt OOM Verzekeringen?
- Wat als u twijfelt?
- Meer informatie
Werken in het buitenland: meestal geen basisverzekering
In de regel komt u niet meer in aanmerking voor de Nederlandse basisverzekering als u in het buitenland gaat werken. Maar er zijn uitzonderingen:
- U werkt in het buitenland, maar woont in Nederland.
- U bent door een Nederlandse werkgever tijdelijk gedetacheerd in de EU, EER of verdragsland.
- U bent uitgezonden als ambtenaar of diplomaat.
Uitzondering: u blijft in Nederland wonen
Gaat u in het buitenland werken maar blijft u in Nederland wonen? Dan hangt het van uw persoonlijke situatie af of u de Nederlandse basisverzekering moet aanhouden. Lees meer.
Uitzondering: gedetacheerd in EU, EER of verdragsland
Bent u door uw Nederlandse werkgever tijdelijk gedetacheerd in de EU, EER of een verdragsland? Dan blijft u meestal verzekerd op de Nederlandse basisverzekering . Bij langdurige detachering kan het zijn dat u zich alsnog moet verzekeren in het land waar u gedetacheerd bent. Meer informatie hierover vindt u bij de afdeling Internationale Detachering van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Uitzondering: u bent uitgezonden als ambtenaar/diplomaat
Bent u door de Nederlandse overheid als ambtenaar of diplomaat uitgezonden naar het buitenland? Dan moet u de Nederlandse basisverzekering voor zorgkosten aanhouden.
Gezinsleden
Voor uw partner en uw kinderen kunnen andere regels gelden dan voor u. Wij raden u aan hierover contact op te nemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
De basisverzekering in het buitenland
De basisverzekering vergoedt wereldwijd uw kosten voor onvoorziene noodzakelijke zorg. Houd er wel rekening mee dat de vergoeding uitgaat van wat de behandeling in Nederland kost. In sommige landen is de medische zorg veel duurder dan in Nederland. Het kan dus zijn dat u moet bijbetalen.
Repatriëring (terugkeer naar Nederland vanwege ziekte, ongeval of overlijden) is niet gedekt op de basisverzekering. U krijgt dus geen vergoeding als u naar Nederland of een ander land moet voor een medische behandeling.
Wat biedt OOM Verzekeringen?
OOM Verzekeringen biedt geen Nederlandse basisverzekering aan. Onze verzekeringen bieden juist uitkomst als u niet (meer) in aanmerking komt voor de basisverzekering. Speciaal voor u is er de:
- OOM Tijdelijk in het Buitenland-verzekering (voor verblijf tot twee jaar).
- OOM Wonen in het Buitenland-verzekering (voor onbepaalde tijd).
Onze verzekeringen kunnen ook een aanvulling zijn als u de basisverzekering moet aanhouden. Bijvoorbeeld om u te verzekeren voor repatriëring (terugkeer naar Nederland vanwege ziekte, ongeval of overlijden) of andere kosten die niet onder de basisverzekering vallen.
Wat als u twijfelt?
Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen nogal eens. Wilt u weten of u verplicht de Nederlandse basisverzekering moet aanhouden? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Meer informatie
- Informatie over internationale detachering van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
- Brochure Tijdelijk werken buiten Nederland (pdf)