Ik ga in het buitenland van mijn pensioen genieten

Woont u in het buitenland en ontvangt u een uitkering of pensioen uit Nederland? Dan komt u meestal niet meer in aanmerking voor de Nederlandse basisverzekering voor zorgkosten.

Wonen in EU, EER of verdragsland

Ontvangt u pensioen uit Nederland en woont u in de EU, EER of verdragsland? Dan komt u niet meer in aanmerking voor de Nederlandse basisverzekering voor zorgkosten. Wel kunt u aanspraak maken op medische zorg in uw nieuwe woonland volgens de regels die daar gelden. U betaalt in dat geval geen ziektekostenpremie in uw land van bestemming maar een bijdrage in Nederland. Neem voor meer informatie contact op met het CAK.

Wonen in een ander land

Als u pensioen ontvangt uit Nederland maar in het buitenland woont, komt u niet meer in aanmerking voor de Nederlandse basisverzekering voor zorgkosten. In dat geval moet u er dus zelf voor zorgen dat u verzekerd bent voor ziektekosten in uw land van bestemming.

Gezinsleden

Voor uw partner en uw kinderen kunnen andere regels gelden dan voor u. Wij raden u aan hierover contact op te nemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Wat biedt OOM Verzekeringen

OOM Verzekeringen biedt geen Nederlandse basisverzekering aan. Wij bieden juist uitkomst als je niet (meer) in aanmerking komt voor de basisverzekering. Speciaal voor jou is er de OOM Studeren in het Buitenland-verzekering.

Ben je 30 jaar of ouder en kom je tijdens je studie in het buitenland niet in aanmerking voor de Nederlandse basisverzekering? Dan is er voor jou de OOM Tijdelijk in het Buitenland-verzekering.

Onze verzekeringen kunnen ook een aanvulling zijn als je de basisverzekering moet aanhouden. Bijvoorbeeld om je te verzekeren voor repatriëring (terugkeer naar Nederland vanwege ziekte, ongeval of overlijden) of andere kosten die niet onder de basisverzekering vallen.

Wat als u twijfelt?

Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen nogal eens. Wilt u weten of  u verplicht de Nederlandse basisverzekering moet aanhouden? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Meer informatie