Ik ga in het buitenland reizen

Gaat u lange tijd in het buitenland reizen, bijvoorbeeld backpacken of op wereldreis? Dat blijft u meestal verzekerd op de Nederlandse basisverzekering.

Reizen in het buitenland: meestal basisverzekering aanhouden

In de regel blijft u verzekerd op de Nederlandse basisverzekering als u langdurig gaat reizen in het buitenland. Verblijft u langer dan één jaar in het buitenland? Dan komt u niet meer in aanmerking voor de Nederlandse basisverzekering, tenzij uw verblijf in het buitenland niet ‘duurzaam’ is. 

De basisverzekering in het buitenland

De basisverzekering vergoedt wereldwijd uw kosten voor onvoorziene noodzakelijke zorg. Houd er wel rekening mee dat de vergoeding uitgaat van wat de behandeling in Nederland kost. In sommige landen is de medische zorg veel duurder dan in Nederland. Het kan dus zijn dat u moet bijbetalen.

Repatriëring (terugkeer naar Nederland vanwege ziekte, ongeval of overlijden) is niet gedekt op de basisverzekering. U krijgt dus geen vergoeding als u naar Nederland of een ander land moet voor een medische behandeling.

Wilt u een uitgebreidere dekking, dan kunt u een aanvullende verzekering of een reisverzekering met medische dekking afsluiten. Houd er wel rekening mee dat u ook in dat geval niet altijd de kostprijs vergoed krijgt. Ook geldt voor reisverzekeringen een maximale verblijfsduur in het buitenland. 

Onze verzekeringsmogelijkheden

OOM Verzekeringen biedt geen Nederlandse basisverzekering aan. Onze verzekeringen bieden juist uitkomst als u niet (meer) in aanmerking komt voor de basisverzekering. Speciaal voor u is er de OOM Tijdelijk in het Buitenland-verzekering.

Onze verzekeringen kunnen ook een aanvulling zijn als u de basisverzekering moet aanhouden. Bijvoorbeeld om u te verzekeren voor repatriëring (terugkeer naar Nederland vanwege ziekte, ongeval of overlijden) of andere kosten die niet onder de basisverzekering vallen.

Meer informatie

Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen nogal eens. Wilt u weten of  u verplicht de Nederlandse basisverzekering moet aanhouden? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).