Ik ga als au pair naar het buitenland

Ga je als au pair naar een gastgezin in het buitenland? Dan bepaalt je persoonlijke situatie of je verplicht de Nederlandse basisverzekering voor zorgkosten moet aanhouden.   

Au pair in het buitenland: meestal de basisverzekering

Ga je als au pair aan de slag bij een gastgezin in het buitenland, dan moet je meestal de Nederlandse basisverzekering aanhouden. Maar dat geldt niet:

  • als je werkt tijdens je verblijf in het buitenland;
  • als je zeer lange tijd in het buitenland blijft.

Uitzondering: werken tijdens je verblijf

Verblijf je langer dan een jaar in het buitenland? Dan kom je niet meer in aanmerking voor de Nederlandse basisverzekering, tenzij je buitenlandse verblijf niet ‘duurzaam’ is.

De basisverzekering in het buitenland

De basisverzekering vergoedt wereldwijd de kosten voor onvoorziene noodzakelijke zorg. Houd er De basisverzekering vergoedt wereldwijd je kosten voor onvoorziene noodzakelijke zorg. Houd er wel rekening mee dat de vergoeding uitgaat van wat de behandeling in Nederland kost. In sommige landen is de medische zorg veel duurder dan in Nederland. Het kan dus zijn dat je moet bijbetalen.

Repatriëring (terugkeer naar Nederland vanwege ziekte, ongeval of overlijden) is niet gedekt op de basisverzekering. Je krijgt dus geen vergoeding als u naar Nederland of een ander land moet voor een medische behandeling.

Wat biedt OOM Verzekeringen?

OOM Verzekeringen biedt geen Nederlandse basisverzekering aan. Wij bieden juist uitkomst als je niet (meer) in aanmerking komt voor de basisverzekering. Speciaal voor jou is er de OOM Studeren in het Buitenland-verzekering.  

Onze verzekeringen kunnen ook een aanvulling zijn als je de basisverzekering moet aanhouden. Bijvoorbeeld om je te verzekeren voor repatriëring (terugkeer naar Nederland vanwege ziekte, ongeval of overlijden) of andere kosten die niet onder de basisverzekering vallen.

Wat als je twijfelt?

Wij stellen deze informatie met zorg samen. Maar de regels zijn ingewikkeld en veranderen nogal eens. Wil je weten of  je verplicht de Nederlandse basisverzekering moet aanhouden? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).