De basis zorgverzekering in het buitenland

Als u voor langere tijd naar het buitenland gaat, dan moet u in sommige gevallen uw verplichte Nederlandse ziektekostenverzekering (de basisverzekering) aanhouden. Maar niet altijd. De regels zijn ingewikkeld en veranderen af en toe. Daarom is het handig om het ook altijd even na te vragen bij uw eigen zorgverzekeraar.

Wat is de basisverzekering?

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een zorgverzekering hebben. De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Daarnaast kunt u een aanvullende verzekering afsluiten. Bijvoorbeeld voor tandarts, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. De basisverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering niet.

Internationale ziektekostenverzekering van OOM Verzekeringen

OOM Verzekeringen biedt geen basisverzekering aan. Wij zijn een particuliere ziektekostenverzekeraar. Wij bieden ziektekostenverzekeringen voor mensen die naar het buitenland gaan of buitenlanders die naar Nederland komen.

Valt u onder de basisverzekering?

Of uw vertrek naar het buitenland gevolgen heeft voor de basisverzekering, hangt af van uw persoonlijke situatie. Hieronder vindt u een aantal veelvoorkomende situaties:


Herkent u zich niet in een van de bovenstaande situaties? Of weet u niet zeker of de informatie op u van toepassing is? Leg uw situatie dan voor aan de afdeling buitenland van het CAK.

Zorgverzekering in het buitenland

Het kan zijn dat u uw zorgverzekering niet kunt aanhouden in het land waar u naartoe gaat. Of dat de Nederlandse basisverzekering onvoldoende zekerheid geeft. Maar u wilt natuurlijk wel goed verzekerd zijn. Dat kan met een buitenlandverzekering van OOM.

U kunt onze verzekering ook gebruiken als aanvulling op uw basisverzekering

Ziektekostenverzekering in het land van uw bestemming

Wij zijn dé specialist op het gebied van ziektekostenverzekeringen voor Nederlanders die naar het buitenland gaan. Daar weten we dan ook veel van af. Wilt u weten hoe het zit in het land waar u naar toe gaat? Kijk dan eens op onze speciale landenpagina’s. Misschien staat het land van uw buitenlandavontuur er ook wel tussen.