De basisverzekering in het buitenland

Als u naar het buitenland gaat, dan moet u in sommige gevallen uw verplichte Nederlandse ziektekostenverzekering (de basisverzekering) aanhouden. Maar dat is niet altijd zo. De regelgeving hierover is complex. Daarom hebben we de hoofdlijnen voor u op een rij gezet. Wij raden u aan om ook altijd navraag te doen bij uw eigen zorgverzekeraar.

Wat is de basisverzekering?

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een zorgverzekering hebben. De basisverzekering dekt de belangrijkste zorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Daarnaast kan een aanvullende verzekering worden afgesloten. Bijvoorbeeld voor tandarts, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. De basisverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering niet.

OOM Verzekeringen is geen basisverzekeraar

OOM Verzekeringen biedt zelf geen basisverzekering aan. Wij zijn een particuliere ziektekostenverzekeraar. Wij bieden ziektekostenverzekeringen voor mensen die naar het buitenland gaan.

Valt u onder de basisverzekering?

Of uw vertrek naar het buitenland gevolgen heeft voor de basisverzekering, hangt af van u persoonlijke situatie. Hieronder vindt u een aantal veelvoorkomende situaties:

Het is onmogelijk om alle denkbare situaties te beschrijven. Herkent u zich niet in een van de bovenstaande situaties? Of weet u niet zeker of de informatie op u van toepassing is? Leg uw situatie dan voor aan de afdeling buitenland van het CAK.

Lees meer over:

  • Als u gelijk meer wilt weten over onze ziektekostenverzekeringen voor het buitenland, klik dan hier voor meer informatie.
  • De basisverzekering biedt in het buitenland niet altijd voldoende dekking. Een extra verzekering kan dan uitkomst bieden.