OOM Verzekeringen maakt gebruik van cookies om uw bezoek eenvoudiger te maken, om inzicht te krijgen in het gebruik van onze website en om advertenties te tonen.
Lees verder voor meer informatie. Ook kunt u direct akkoord gaan met het gebruik van cookies. 

Spring naar de navigatie

au pair in het buitenland

U bent Nederlander en u gaat in het buitenland werken als au pair.  Of u de verplichte Nederlandse basisverzekering (ziektekostenverzekering) kunt aanhouden hangt af van of u formeel in Nederland blijft wonen. 

Als u formeel in Nederland blijft wonen, dan geldt het volgende: 

  • U verblijft maximaal 1 jaar in het buitenland: U bent verplicht de basisverzekering aan te houden. 
  • U verblijft 1 tot 3 jaar in het buitenland: Het eerste jaar bent u verplicht de basisverzekering aan te houden. Na het eerste jaar komt de basisverzekering in principe te vervallen. Als u de basisverzekering daarna nog wilt aanhouden dan kan dat op uw verzoek. U moet dan wel aantonen dat u nog steeds Nederlands ingezetene bent.  
  • U verblijft langer dan 3 jaar in het buitenland: Na het derde jaar komt de basisverzekering in elk geval te vervallen.

Voor de vaststelling van deze periodes wordt uitgegaan van de oorspronkelijke vertrekdatum.

Werken naast uw werk als au pair

Als u naast uw werkzaamheden als au pair ook nog in loondienst gaat werken, vervalt het recht op de basisverzekering. De wetgeving van het land van uw verblijf is op u van toepassing. U werkt in loondienst, zodra u sociale premies afdraagt.

Op deze pagina kunt u meer lezen over:

  

Uw rechten en plichten als u de basisverzekering moet aanhouden

Als u verplicht bent de Nederlandse basisverzekering aan te houden en u verblijft in een niet-verdragsland dan kunt u de medische kosten declareren op de Nederlandse basisverzekering. Deze worden dan vergoed tot maximaal het Nederlandse tarief.

Als u verblijft in een EU- of ander verdragsland dan kunt u per ziektegeval kiezen:

  • U declareert de medische kosten op de basisverzekering. Deze worden dan vergoed tot maximaal het Nederlandse tarief.
  • U kiest voor de vergoedingen van de wettelijke ziektekostenverzekering van het land van uw verblijf. Dit wordt het “woonlandpakket” genoemd.

Het is altijd aan te raden om uit te zoeken in welke gevallen de basisverzekering of juist het woonlandpakket voor u gunstiger uitpakt.
naar boven

De verzekeringsmogelijkheden van OOM Verzekeringen 

Vanaf het moment dat de basisverzekering komt te vervallen moet u zelf voor een verzekering zorgen. Ook kan het zijn dat u de dekking van de basisverzekering of het woonlandpakket onvoldoende vindt en u zich extra wilt verzekeren. In beide gevallen kunt u een ziektekostenverzekering van OOM Verzekeringen aanvragen.

Naast een eventuele ziektekostendekking bieden bovenstaande verzekeringen ook andere mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld ook een inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.
naar boven

Meer informatie

Hieronder worden een aantal websites genoemd die interessante informatie voor u bieden:

Ook uw huidige zorgverzekeraar kan meer informatie geven over uw recht op de basisverzekering.
naar boven